Af ritzau - 21/11-16 09:59; Opdateret: 21/11-16 10:44

Forfatter Jan Sonnergaard er fundet dødForfatter Jan Sonnergaard er fundet død

Forfatteren Jan Sonnergaard er død af et hjerteslag under et ophold i Beograd. Han blev 53 år, oplyser forlaget Gyldendal.

En af halvfemsernes store forfattere Jan Sonnergaard er død af et hjerteanfald under et ophold i Beograd. Han blev 53 år, oplyser forlaget Gyldendal.

Med et provokerende og direkte sprog blev forfatteren talsperson for en rå realisme i under-, middel- og overdanmark.

Jan Sonnergaard var på lanceringsrejse i Beograd, da han fik et hjerteanfald ifølge litterær direktør Johannes Riis fra Gyldendal.

- Han mødte ikke op til et arrangement, som aftalt. Han blev fundet død i den lejlighed, som han boede i, siger Johannes Riis.

Gennembruddet for Jan Sonnergaard kom i 1997 med novellesamlingen 'Radiator', som gengav livet for marginaliserede skæbner i halvfemsernes underdanmark.

De ti noveller blev solgt i over 100.000 eksemplarer og gjorde med et Sonnergaard til en af halvfemsernes store forfattere.

Flere hovedpersoner i Sonnergaards noveller nægter at se realiteterne i øjnene. På samme måde mente forfatteren, at Danmark kort efter årtusindskiftet var et land "fyldt med selvbedrag på flere planer".

Senere fulgte to novellesamlinger med tre års mellemrum, hvor først miljøer i middelklassen og senere overklassen kom under Sonnergaards spiddende analyse.

Selv kommer Jan Sonnergaard fra "sådan noget øvre middelklasse med et fint parcelhus" i Virum. Siden bosatte han sig i Københavns Nordvest-kvarter.

Han blev uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og filosofi, men selv mente Jan Sonnergaard, at han var forfatter, før han begyndte at skrive.

Efter novelletrilogien skrev Jan Sonnergaard teaterstykker, kronikker, en roman og flere noveller.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superliga-træner tager bladet fra...
bt.dk
Kendt skuespillerinde er gravid: 'Det...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Ikeas kæmpestore varehus i Danmark...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx