Af - 01/10-13 06:00

Minister skal se på betaling for læge-beskederMinister skal se på betaling for læge-beskeder

Det et et skråplan, at patienter skal betale for at se deres egen helbredsoplysninger på nettet, mener Enhedslisten. Sundhedsministeren skal nu undersøge sagen.

storybild

Det er uacceptabelt, at patienterne skal betale for at kunne se, hvad deres læge tidligere har skrevet til dem i e-mail-konsultatiion, mener Enhedslisten. Sundhedsministeren drages nu ind i sagen. (Billede: Polfoto / arkiv)

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) bliver nu draget ind i sagen om betaling for simpel kommunikation mellem patienter og praktiserende læger.

Det sker, efter metroxpress i går skrev, at 40 procent af de praktiserende læger bruger sundhedsplatformen cure4You til e-mail-konsultationer, receptfornyelser og prøvesvar til patienterne.

Borgerne skal nemlig betale 12 kroner i abonnement om måneden for at kunne se oplysninger, der er mere end en uge gamle. Den går ikke, mener Enhedslisten.

LÆS OGSÅ: Lægens beskeder kan koste dig penge

- Det er et skråplan hen imod mere brugerbetaling i sundhedsvæsenet. Borgerne har betalt en gang – over skatten – for at have fri og lige adgang til lægehjælp, så skal de ikke betale en gang til, siger sundhedsordfører Stine Brix (EL).

Derfor vil hun nu bede sundhedsminister Astrid Krag redegøre for, om det overhovedet er lovligt, at lægerne indirekte pålægger patienterne en udgift, og ikke mindst hvad sundhedsministeren agter at gøre ved det.

S ønsker fri adgang
Også Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener, at cure4You-tjenesten bryder med princippet om fri og lige adgang til lægehjælp.

- Patienterne skal have en større rolle i eget behandlingsforløb. Derfor skal patienterne og lægen også have helt fri adgang til de data, der ligger der, siger han.

LÆS OGSÅ: Lægens beskeder kan koste dig penge

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er heller ikke meget for at høre om cure4you-systemet:

- Det er ærgerligt og nyt for mig, at man nærmest indfører en slags brugerbetaling. Det flugter dårligt med vores ambitioner om at give borgerne bedre mulighed for at kommunikere digitalt med sundhedsvæsenet. Og derfor vil jeg også opfordre til, at man ser på, om den form for betaling er i overensstemmelse med ånden i den aftale, der er indgået mellem regionerne og lægerne, siger hun i et skriftligt svar til metropxpress.

Men ifølge Danske Regioner bliver aftalen ikke brudt:

Spørgsmålet om betaling for adgang til de elektroniske oplysninger man har korresponderet med sin læge om – her via cure4you – er ikke reguleret i overenskomsten og dermed heller ikke i strid med denne, oplyser de.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Elon Musk om Tesla-problemer: 'Det...
bt.dk
Simon Kjærs ven bad om et godt...
bt.dk
Ekspert undrer sig over...
bt.dk
11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx