Af Ritzau - 13/12-16 04:30

Jægerchef: Jægersoldater kan komme i kamp i IrakJægerchef: Jægersoldater kan komme i kamp i Irak

Det er ikke intentionen at komme i kamp mod IS, men jægere skal på skarpe missioner med irakiske soldater.

storybild

De danske jægersoldater har et udvidet mandat til selvforsvar i Irak. Og det kan der hurtigt blive behov for. I hvert fald vurderer chefen for de danske specialstyrker i Irak, Rasmus Amstrup, at Islamisk Stat med sikkerhed vil åbne ild, når jægersoldaterne begynder at operere uden for lejren sammen med en irakisk partnerenhed. (Billede: Scanpix/Forsvaret)

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) var afvisende, da han 5. december kom ud fra et møde i Udenrigspolitisk Nævn på Christiansborg.

Her havde et bredt flertal givet de danske jægersoldater mandat til at bevæge sig uden for Al Asad-basen i Irak.

Jægerne fik lov til gå afsted sammen med irakiske styrker, når de opererer på jorden mod Islamisk Stat.

Det er dog ikke det samme, som at jægersoldaterne skal i kamp, understregede Claus Hjort. Han fremhævede, at jægersoldaterne skal hjælpe de irakiske styrker og eksempelvis være klar til at tilkalde luftstøtte.

Jægersoldaterne skal som altid holde sig inden for det mandat, politikerne giver dem. Men mandatet rummer tilsyneladende større mulighed for at komme i kamp, end det først stod klart for offentligheden.

Ritzau og andre danske medier fik i denne weekend lejlighed til at besøge jægersoldater i Irak sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Her gav chefen for jægersoldaterne, Rasmus Amstrup, et indblik i de missionstyper, der venter for jægersoldater.

Flere af dem involverer aktioner, hvor irakiske soldater skal generer Islamisk Stat, indtager våbenlagre eller drive IS ud af et område.

- Vi holdt vejret, og heldigvis var 5. december vores juleaften. Nu har vi mulighed for at levere alt det, vi kan tilbyde irakerne, siger Rasmus Amstrup med henvisning til dagen, hvor jægerne fik mandat til at bevæge sig ud i fjendeland.

- Vi skal gennemføre operationer sammen med irakerne og nedkæmpe ISIL (et andet udtryk for Islamisk Stat, red.) det bedste, vi har lært, og det bedste, de har lært. Det er vi glade for, for det er det, vi er sendt herned for, siger Rasmus Amstrup.

Han står i Camp Brink, en åben lufthangar i et hjørne af Al Asad-basen, der udgør specialstyrkernes hjem i Irak.

Lejren er opkaldt efter jægersoldaten René Brink Jakobsen, der blev dræbt under et angreb på en bombefabrik i Afghanistan.

Under det halvanden time lange besøg i Camp Brink lyder seks tunge drøn fra Paladin-artilleriet. Det angriber Islamisk Stat fra Al Asad-basen for at støtte de irakiske styrker, der kæmper uden for hegnet.

Selv om den største risiko for jægersoldaterne ifølge Rasmus Amstrup lige nu er at slå hovedet på en af de utallige lavt hængende metalstænger på basen, så er drønene en påmindelse om, at kampen mod Islamisk Stat stadig foregår inden for et artilleriskuds afstand af Al Asad-basen.

Til foråret kan det blive jægersoldaternes tur til at bevæge sig ud i terrænet, når de har fået uddannet irakiske militssoldater nok.

- Det er en irakisk kamp, men jeg har et udvidet selvforsvarsmandat. Hvis der bliver skudt på os eller irakerne, som står lige ved siden af os, så må vi forsvare os selv, siger Rasmus Amstrup.

Spørgsmål: Vurderer du, at I kommer i kamp på baggrund af de opgaver, I skal løse sammen med irakerne?

- Vi har ikke været afsted endnu, men lad os se, når vi kommer ud på jorden. Der er helt sikkert nogen, der kommer til at skyde på den irakiske bataljon, som vi arbejder sammen med.

- Det er 100 procent sikkert, at der er nogen, der vil skyde på dem.

- Og da vi er på jorden sammen med dem, så vil der også indirekte være nogen, der skyder på os. Det vil være en illusion at sige andet, siger Rasmus Amstrup.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jørgen Olsen er med i beskidt...
bt.dk
Jens Gaardbo: Kronprinsen er en...
bt.dk
Kvinde voldtaget i by-centrum
bt.dk
Forskere bag kæmpe studie: Det her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx