Af - 06/09-16 16:04

Forlag fik tilbudt Karina Pedersens historie som dagbogForlag fik tilbudt Karina Pedersens historie som dagbog

Karina Pedersen forsøgte i 2013 at få solgt sin historie til forlaget People's Press som en dagbog. Der er flere sammenfald med ‘Helt uden i Hampen - mails fra underklassen’, som er deklareret som e-mails til en veninde. Ekspert kalder det 'meget mystisk' og afkræver Gyldendal svar.

storybild

ARKIVFOTO. Der er sået tvivl om Karina Pedersens troværdighed som forfatter, og nu kræver Gyldendal en forklaring. (se Ritzau historie 041315) - -Forfatter Karina Pedersen Karin Pedersen, forfatter til bogen "Helt ude i hampen". (Foto: PR-foto: Niels Hougaard HOUGAARD NIELS/Scanpix 2016) (Billede: Scanpix/Pr-foto: Niels Hougaard Hougaard)

Den omdiskuterede bog ‘Helt ude i Hampen - mails fra underklassen’ bygger ifølge forfatteren, Karina Pedersen, og Gyldendal på e-mails, som Karina Pedersen skulle have sendt til en veninde.

Gyldendal har tidligere forklaret, at præmissen for bogen er, at den skal forstås som et 'stærkt personligt vidnesbyrd' på baggrund af Karina Pedersens mails:

- Bogens undertitel, 'Mails fra underklassen', er valgt med omhu - mails er en moderne form for breve, som naturligt er subjektive, og 'underklasse' er et bevidst valgt farvet ord, har litterær direktør Johannes Riis udtalt i en pressemeddelelse.

Ghettoen svarer igen på forfatters kritik: - Vi havde fest for klassen uden Karina sidste år. Alle havde arbejde og uddannelse
Ghettoen svarer igen på forfatters kritik: - Vi havde fest for klassen uden Karina sidste år. Alle havde arbejde og uddannelse

Men metroxpress er kommet i besiddelse af et tidligere udkast til bogen, som får en ekspert til at så tvivl om, hvorvidt de 95 mails, som bogen er baseret på, og som udgør 'et stærkt personligt vidnesbyrd', rent faktisk er skrevet af Karina Pedersen selv.

I sommeren 2013 forsøgte Karina Pedersen således at sælge bogen til forlaget People’s Press under overskriften ‘Tanker om underklassen’. Bogen blev dengang deklareret som en dagbog og ikke som e-mails, som den siden er blevet solgt som. I forordet til bogen hedder det:

- Det er en anekdotisk beretning, og selv om jeg næsten altid har skrevet dagbog, så er denne udgave redigeret i et omfang, der gør, at den hverken kan eller skal ses som en ægte udgave; formen tjener alene et stilistisk formål, men indholdet er naturligvis ikke fiktion.

En lang række formuleringer og afsnit i dagbogen er identiske med, hvad der nu er udgivet som emails til en veninde i ‘Helt ude i Hampen’, viser metroxpress gennemgang af bogen.

Eksempel på sammenfald:

Se yderligere eksempler i buden af denne artikel.


Hos People’s Press bekræfter kreativ direktør Jakob Kvist forløbet.

- Vi fik den tilsendt i dagbogsform i sommeren 2013. Efter et kort forløb valgte vi ikke at gå videre med den, da det løb ud i sandet.

Karina fra underklassen revser sin barndom: Nu står moren frem
Karina fra underklassen revser sin barndom: Nu står moren frem

Tidligere redaktør for branchebladet Bogmarkedet, Bjarke Larsen, der tidligere har opfordret Gyldendal til at trække bogen tilbage, er forbløffet over de nye oplysninger.

- Man kan jo ikke afvise, at begge dele er tilfældet. At nogle dramatiske begivenheder først er blevet skrevet ned i en dagbog og siden sendt til en veninde. Men det virker meget mystisk. Det gør jo endnu mere, at der bliver behov for en redegørelse fra Gyldendal i forhold til tilblivelsen af bogen. Hvor meget har hun selv skrevet? Er det i virkeligheden en omskrivning af den første bog? Lige nu sidder man jo med åben mund og tænker: hold da op.

Han peger desuden på, at Karina Pedersen i DR2-programmet 'Adgang med Abdel’, som blev sendt mandag aften, fortalte, at hun først i sidste uge læste bogen for første gang. En oplysning, der afkræver svar fra Gyldendal, mener Bjarke Larsen:

- Det efterlader os med et indtryk af, at hun har været fuldstændig koblet af i processen. Der er jo en grænse for, hvor meget en anden person kan været indeover, når man kalder noget for et stærkt personligt vidnesbyrd. Det her får jo en til at tænkte på, om den i virkeligheden er skrevet af en anden.

Gyldendal afviser at trække omdiskuteret bog tilbage
Gyldendal afviser at trække omdiskuteret bog tilbage

Hvis det viser sig, at Gyldendal har skrevet dagbogen om til en e-mail-udveksling, burde det klart fremgå af bogen, mener Bjarke Larsen:

- Så skulle man ikke kalde det Karina Pedersens bog, men komme med en tydelig varedeklaration i bogen. Det har man ikke gjort.

Gyldendal har ikke ønsket at svare på metroxpress’ spørgsmål i sagen.


LÆS OGSÅ: Ekspert: Svært at straffe løse påstande i underklassebog

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx