Af - 02/08-14 22:35; Opdateret: 02/08-14 22:47

Pårørende skal passe de syge og ældre merePårørende skal passe de syge og ældre mere

Pårørende skal i stigende grad hjælpe deres ældre og syge familiemedlemmer

storybild

(Billede: Polfoto/BORBERG THOMAS)

Når den demente far skal køres fra plejehjemmet til lægen, den kræftramte ægtefælle skal have skiftet forbinding, eller når en ældre nabo har brug for dagligvarer, så bliver det i stigende grad de nærmeste, der skal stå for de opgaver. Det påpeger en række eksperter i sundhedsøkonomi og sundhedsydelser, skriver Politiken søndag.

- Velfærdsstaten er under forandring på en måde, hvor dele af det, det før var sygeplejerskers og sundhedsfagliges funktioner, overtages af pårørende, familie, netværk og venner. Alene fordi vi udskrives hurtigere fra hospitalerne, bliver de pårørende involveret mere i plejen, siger professor Kristian Larsen, Aalborg Universitet, med henvisning til, at det gennemsnitlige antal dage, en patient er indlagt, er faldet fra 4,5 dage i 2008 til 3,6 dage i 2013.

Udviklingen er en del af en større trend, som man også ser i andre europæiske lande, hvor der kommer flere kronisk syge patienter, mens andelen af ældre i befolkningerne vokser, mener professor Karsten Vrangbæk fra Statens Institut for Folkesundhed:

- Det er et forsøg på at sige: Hvordan udvikler vi velfærdsstaten, når vi kan se, at de offentlige systemer kommer i en økonomisk klemme og måske kommer til kort i forhold til at få leveret varen, siger han til Politiken.

Hos sundhedsmyndighederne har det nye fokus allerede resulteret i en række politikker og anbefalinger.

En rundspørge foretaget af Politiken Research viser, at halvdelen af de 58 kommuner, der svarer, enten helt eller delvist har en politik for inddragelsen af pårørende til pleje af ældre, syge eller handikappede, mens yderligere 12 har planer om en politik på området. Også Danske Regioner vil i løbet af efteråret udforme en pårørendepolitik.

Søren Pind revser danskerne: I minder om Gollum
Søren Pind revser danskerne: I minder om Gollum

Sygdoms- og patientforeningerne er bekymrede.

- Pårørende henvender sig i stigende grad og er i tvivl om, hvad de kan regne med fra det offentlige. Det kommer snigende, at den pårørende skal hjælpe, uden at man spørger direkte eller tager hensyn til den pårørendes situation, siger pårørendekonsulent Marie Jensen.

Thulesen Dahl: EU undergraver dansk velfærd
Thulesen Dahl: EU undergraver dansk velfærd

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen læste om Amagermanden...
bt.dk
Medina tiltalt for kokainkørsel: Blev...
bt.dk
Hængte ombejlet fodboldstjerne ud: Nu...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx