Af Ritzau - 20/12-16 12:48; Opdateret: 20/12-16 13:16

Forsvarets Efterretningstjeneste: Flere terrorister handler aleneForsvarets Efterretningstjeneste: Flere terrorister handler alene

Terror er stadig en del af trusselsbilledet mod Danmark, og terroristerne handler stadigt mere uforudsigeligt.

storybild

Der er risiko for flere angreb, som det der mandag ramte et julemarked i Berlin. Sådan lyder det i "Efterretningsmæssig Risikovurdering 2016". Vurderingen er Forsvarets Efterretningstjenestes årlige øjebliksbillede af de globale trusler. (Billede: Scanpix/Christophe Archambault)

Terrorhandlinger bliver i stigende omfang begået af personer, der handler alene, uden træning eller med koordinering fra større terrorgrupper.

Det fortæller Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

Tirsdag fremlægger han "Efterretningsmæssig Risikovurdering 2016". Det er Forsvarets Efterretningstjenestes årlige øjebliksbillede af de globale trusler.

I vurderingen lyder det, at terrorhandlinger, der er inspireret af militante islamistiske grupper, fortsat er en af truslerne mod Danmark og Vesten.

- Terrorhandlinger i Vesten vil fortsat i langt overvejende grad blive udført af personer og grupper med inspiration fra Isil og al-Queda, siger Lars Findsen.

Han nævner gårsdagens angreb på et julemarked i Berlin som et eksempel på den type terrorhandlinger, man kan frygte. Angrebet har kostet 12 personer livet.

- Så sent som i går aftes, så vi noget, der nok ender med at blive kategoriseret som en terrorhandling. Det er seneste eksempel på en terrorhandling af denne her karakter, siger han.

Islamisk Stat er svækket i Syrien og Irak. Organisationen vil ifølge Lars Findsen miste sit sammenhængende landområde i Syrien og Irak inden for to år.

Alligevel skal man ikke undervurdere, at den islamisk militante organisation fortsat vil være en trussel. Den har før har vist sig at være "ekstremt omstillingsparat", lyder det fra efterretningschefen.

Også cyberkriminalitet og Ruslands militære fremfærd bliver nævnt som en del af trusselsbilledet.

Cybertrusler er oftest spionage rettet mod offentlige myndigheder og virksomheder.

Men Lars Findsen nævner også hacker-beskyldningerne mod russerne, som et eksempel på hvordan cyberkriminalitet i fremtiden kan blive en trussel.

Rusland beskyldes af den amerikanske præsident Obama for at have forsøgt at påvirke det amerikanske præsidentvalg ved at hacke.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
88-årig kørte over for rødt: Mor med...
bt.dk
Dommedags-scener på den jyske hede:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx