Af - 10/03-15 06:20; Opdateret: 10/03-15 17:11

Soldater erklæres uegnede: Det danske forsvar har huller i tænderneSoldater erklæres uegnede: Det danske forsvar har huller i tænderne

Ansatte i Forsvaret er blevet erklæret uegnet til udsendelse på grund af tandproblemer mere end 2.000 gange siden 2013. DF vil have indført betalt tandlæge.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Du kan ikke blive udsendt, før du får ordnet dine tænder.

Den besked er blevet givet 2.087 gange til ansatte i det danske forsvar siden 2013, fordi en soldat eksempelvis har haft huller i tænderne eller betændte visdomstænder.

- Grunden til, at vi er så strikse med det her, er, at der ofte ikke er mulighed for at komme til tandlæge mange af de steder, hvor man er ude, og tandpine er faktisk noget af det, der kan gøre folk mest ukampdygtige, siger generallæge Søren Worm-Petersen til metroxpress.

BBC: Dansk officer beordrede angreb der dræbte briter
BBC: Dansk officer beordrede angreb der dræbte briter

Danske soldater får undersøgt deres tænder tidligst seks måneder inden udsendelse. Har de problemer med tænderne, kan de ikke blive udsendt, før de er ordnet.

Tandproblemerne blev tidligere klaret på en af forsvarstandplejens 18 tandklinikker, men da der er blevet skåret ned til fem klinikker, skal de ansatte selv sørge for at komme til tandlæge og betale for problemerne, forklarer afdelingstandlæge i Forsvaret, Birgit Aarhus:

- Hver fjerde dansker går ikke regelmæssigt til tandlæge, og det er vel det samme i forsvaret. Så man må forudse, at de her besparelser betyder, at der kommer flere soldater med tandproblemer i fremtiden. Før 2013 undersøgte vi alle hvert andet år, hvilket var mere forebyggende, siger hun.

Nyhedsvært undskylder pinlig løgn
Nyhedsvært undskylder pinlig løgn

DF vil have forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til at genindføre, at ansatte i forsvaret løbende får undersøgt deres tænder eller betalt deres tandlægeregning.

- Når vi i forvejen ved, at det kan være svært at skaffe de rigtige til udsendelse, så skal vi gøre alt, vi kan, for at holde dem, der gerne vil udsendes, klar, siger retsordfører Marie Krarup (DF).

Pentagon afviser melding om kurdisk sejr i Kobani
Pentagon afviser melding om kurdisk sejr i Kobani

Ifølge afdelingstandlæge Birgit Aarhus er det da også ekstremt vigtigt, at danske soldater har sunde og raske tandsæt, når de udsendes.

- Det er vigtigt, at tænderne er i orden, for en infektion ved en visdomstand kan blusse op og være livstruende for en soldat i et missionsområde. Desuden kræver det typisk en masse ressourcer bare at få lavet et hul, de steder, hvor folk er udsendt, da der ofte vil være langt til nærmeste tandlæge siger hun.

LÆS OGSÅ: Canadiske soldater er skudt ved uheld i Irak

LÆS OGSÅ: Alliance tager by fra Boko Haram i Nigeria

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er forskernes opskrift: Sådan...
bt.dk
Iskold luft mellem Sex and the...
bt.dk
Jonas blev indlagt i et...
bt.dk
Verdensstjerner gik fra hinanden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx