Af - 18/09-13 07:00

Dansk musik tjener stort på udlandetDansk musik tjener stort på udlandet

I dag udbetaler KODA 20 millioner kroner til danske artister, for brugen af deres musik i udlandet

storybild

Danske kunstnere som Oh Land tjener stort på musikken i udlandet (Billede: Polfoto)

Koda, der sørger for, at danske komponister får deres penge for brugen af deres musik, tjener stort på udlandet. Koda regner med en samlet stigning på 40 procent, i udenlandske indtægter, på de sidste fem år:

- Det er rekordomsætning. Der bliver hørt mere dansk musik i udlandet, og det er også et kæmpe indsatsområde i branchen, siger Nicolaj Hyltén-Cavallius, kommunikationschef hos Koda.

Både ifølge Koda og flere musikeksperter er dansk musik i en guldalder:

- Årsagen til, at den danske musik har succes i udlandet er, at mange artister lige nu er vokset op med internationale medier og ved hvordan de skal bruge dem, lyder det fra Fabian Holt, lektor i musik og begivenheder ved Roskilde Universitet.

Koda mener, at der er mange muligheder for dansk musik for tiden:

- Det er en kombination af, at dansk musik har gode vilkår lige nu, og de kunstnere, der tager deres musik til udlandet, er gode til at bruge deres potentiale i udlandet. Kunstnere som Volbeat, Aura og Oh Land er rigtig gode til at sælge musik i udlandet.

Musiker, forfatter og ph.d. i musikvidenskab, Henrik Marstal er også enig i, at der er gyldne tider for de danske artister:

- Dansk musik nyder en vis bevågenhed ude i verden for tiden. Det er blevet nemmere for danske musikere, at få gjort opmærksom på deres musik, for eksempel via nettet. Som musiker, hvor indtægtsgrundlaget kan være vanskeligt at overholde, er det selvfølgelig attraktivt at søge udlandet, for at tjene penge.

Hos Koda satser man stort på indtjeningen fra udlandet fremover:

- Der er et enormt potentiale i eksporten af dansk musik. Både kunstnere og branchen støtter op om det, og vi regner med yderligere stigninger i indtægterne fremover, siger Nicolaj Hyltén-Cavallius.

Koda udbetaler i september 86 millioner kroner, hvoraf 53 millioner går til danske rettighedshavere. 20 millioner er fra udenlandske indtægter.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
88-årig kørte over for rødt: Mor med...
bt.dk
Dommedags-scener på den jyske hede:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx