22/10-15 12:21; Opdateret: 22/10-15 12:46

Kort proces: Dagpengeaftale er på pladsKort proces: Dagpengeaftale er på plads

Venstre, Socialdemokraterne og DF er nået til enighed om en ændring af dagpengesystemet, erfarer Ritzau.

storybild

(Billede: Polfoto)

Kort proces: Dagpengeaftale er på pladsTre dage efter kommissionsrapport er de tre største partier enige om et nyt dagpengesystem.
Der skulle kun gå tre dage fra Dagpengekommissionens rapport blev offentliggjort mandag, til en aftale om et nyt forsikringssystem for de ledige var forhandlet på plads.

Forhandlerne siger, at der er enighed om et fremtidigt dagpengesystem mellem Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Aftalen indebærer blandt andet, at det maksimale antal karensdage, hvor de ledige ikke modtager dagpenge, bliver mindre end de otte om året, som Dagpengekommissionen lagde op til.

Flere partier vil barbere nyuddannedes dagpenge
Flere partier vil barbere nyuddannedes dagpenge

I stedet bliver det de tre dage om året, som fagbevægelsens kommissionsmedlemmer anbefalede i en mindretalsudtalelse.

Karensdage er en væsentlig del af finansieringen af den systemomlægning, som kommissionen foreslår, og en sænkning af antallet kræver derfor, at der findes penge andre steder.

En del af disse skal ifølge Ritzaus oplysninger hentes ved sænke dimittendsatsen til et lavere niveau, end de 78 procent af den maksimale dagpengesats, som kommissionen har anbefalet. Dog skelnes der mellem forsørgere og ikkeforsørgere.

LO og FTF: Der skal flere penge til nyt dagpengesystem
LO og FTF: Der skal flere penge til nyt dagpengesystem

Dimittendsatsen i det nuværende system svarer til 82 procent af den maksimale sats.

Aftalen betyder samtidig, at der skal tilføres penge til dagpengesystemet fra andre områder. Det var ikke det udgangspunkt, som Dagpengekommissionen oprindeligt var blevet bedt om at opfylde.

- Det glæder mig, at vi har kunnet indgå en bred aftale om et meget omdiskuteret emne. Aftalen sikrer, at det bliver mere attraktivt at tage et arbejde, og dermed har vi fået sat et vigtigt flueben og skabt ro om dagpengesystemet, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V)

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kickstart foråret med sund mad: Lene...
bt.dk
Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
Landsholdsspiller vil ikke stoppe med...
bt.dk
Ekspert: Det kan kokain-anklagen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx