Af - 02/10-15 09:07; Opdateret: 02/10-15 10:46

Nu kan du behandles for klamydia uden at gå til lægenNu kan du behandles for klamydia uden at gå til lægen

Som noget nyt kan du nu blive testet OG behandlet for klamydia mens du sidder hjemme hos dig selv.

Bildstrecke im Grossformat »
De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der i 2014 blev opdaget over 30.000 tilfælde af den smitsomme kønssygdom, hvilket er rekordstort. Det er en stigning på 12 procent i forhold til 2013. Klamydia er en seksuelt overført sygdom, der kan ramme både mænd og kvinder. Unge mellem 15-29 år udgør 84 procent af alle smittede. Ofte har man ingen symptomer på sygdommen, og kan derfor utilsigtet smitte andre. Ubehandlet kan klamydia føre til kroniske underlivssmerter, nedsat fertilitet og sterilitet. En undersøgelse foretaget af Sex og Samfund har fornylig vist, at anonyme hjemmetests, gennemført som forsøg i en række kommuner, betyder, at flere lader sig teste og behandle. Metroxpress spurgte læge Morten With Feldman fra Lægelinien.dk, om man overhovedet behøver en konsultation, hvis man allerede ER testet positiv for klamydia? - Jo, det skal du, da der er diverse vejledninger, som skal med: Vejledningen om medicinen, om sygdommen og om behandling af partnere, svarer han. Læge Morten With Feldman fra Lægelinien.dk siger, at en telefonisk konsultation ikke er kortere, bare fordi den giver lægerne 110 kroner mindre i løn end en fysisk konsultation. - En telefonisk konsultation tager ikke kortere tid end end fysisk konsultation, da du skal kompensere for, at du ikke har patienten overfor dig, siger han. Morten With Feldman har i sit tidligere arbejde hos Lægevagten i København gennemført omkring 100.000 telefonkonsultationer, og 2 ud af tre kunne afsluttes via telefonen. - Dels er tilbuddet nemt og hurtigt at gennemføre for den travle dansker, dels er der 100 procent diskretion forbundet med både test, konsultation og behandling, siger læge Morten Feldman om det nye tilbud til at blive testet og behandlet uden at skulle til egen læge.

Hvor mange er smittet med klamydia på landsplan, og hvordan bliver man smittet? Få svaret her.

Onsdag 30. september skrev metroxpress om, at det boomer med kønssygdomme i storbyerne, og vejen hen til familielægen kan være lang, hvis man er smittet.

Men nu behøver du ikke møde fysisk op hos lægen for at blive testet eller få din behandling for den seksuelt overført sygdom, klamydia.

Et nyt samarbejde giver nemlig mulighed for, at du allerede inden for tre dage, uden at skulle involvere egen læge, og uden at skulle se en læge i øjnene, kan få en recept med medicin mod klamydia.

En ny anonym hjemmetest kobles med en telefonisk lægekonsultation, der udløser en recept på medicinen. Alt sammen online og samlet på én hjemmeside.

Koalaen kan være nøglen i kampen mod kønssygdom
Koalaen kan være nøglen i kampen mod kønssygdom

Den nye mulighed er kommet i stand efter at en svensk lægemiddelvirksomhed, Dynamic Code, har indgået et samarbejde med den danske Lægelinien.dk. Lægelinien.dk, en privat lægevagt, der supplerer de offentlige sundhedstilbud.

- Jeg synes initiativet er vigtigt. I og med klamydia ofte ikke har nogen symptomer, er der nogle, som ikke ville blive testet. Men med denne lette og hurtige måde er der måske flere, der får behandling, siger Læge Morten With Feldman fra Lægelinien.dk. Han er en af de læger, der udfører onlinekonsulationerne, når patienterne er testet positiv og skal have udskrevet en recept.

Klamydia: Skal gymnasieelever have seksualundervisning?
Klamydia: Skal gymnasieelever have seksualundervisning?

Morten With Feldman var ansat hos Lægevagten i København, og har dermed allerede gennemført omkring 100.000 telefoniske konsultationer. Konsultationer, der kun udløser honorar på 26,71 kroner, mens lægen kan indkassere 136,43 kroner for en fysisk konsultation hos lægen.

Jeg tror, de 110 kroner i forskellen på en online og fysisk konsultation er årsagen til, at Danmark først nu ser denne løsningen. Jeg kalder det 110 kroners faktoren. Den måde honoraret hos egen læge er skruet sammen på er grunden til, at man I mange tilfælde bliver bedt om at komme til læge.
Det siger Morten With Feldman, der langt fra altid synes, det er nødvendigt at møde fysisk op til lægen.

Klamydia-tilfælde i vækst: Denne aldersgruppe er især ramt
Klamydia-tilfælde i vækst: Denne aldersgruppe er især ramt

Men hos Dansk Selskab for Almen Medicin (DSM) er man bekymret for initiativet:

- Jeg kan være bekymret for, om man tager hensyn til de andre ting, man også skal, som for eksempel at kigge efter andre kønssygdomme. Når man går fysisk til lægen kigger vedkommende jo på penis og vil kunne se, om der eksempelvis også sidder kønsvorter, siger Ynse de Boer, praktiserende læge og konsulent i DSM

Han nævner desuden, at ens egen læge har et personligt kendskab til patienterne, der gør lægen i stand til at kunne behandle patienten bedst muligt.

Sådan foregår det, når du skal testet og behandles for klamydia gennem lægelinien.dk


- Testen koster 199 kroner og kan købes på apoteket eller i Matas


- Når du har taget testen, sender du den med posten, og inden for 24 timer kan du logge ind med dit testnummeret og få svaret på din test.


- Har du klamydia, får du at vide, at du skal søge læge, og her bliver du tilbudt at klare konsultationen telefonisk med lægelinien, der har direkte adgang til resultaterne, og som kan slå dit testnummer op.


- Telefonkonsultation bestiller du på hjemmesiden, hvor du her skal svare på et kort spørgeskema om din generelle sundhedstilstand og efter maksimum fire timer får du et opkald fra en læge.

Inden for tre dage kan du altså være i behandling for klamydia.

LÆS OGSÅ: Ny dansk vaccine virker mod klamydia

LÆS OGSÅ: Hey skat, skal vi ikke lige tage en klamydia-test?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
BTs sportschef: Superligaen skal...
bt.dk
Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx