Af - 09/08-14 08:21

Forsvaret afviser syg veteran: Din far var drankerForsvaret afviser syg veteran: Din far var dranker

Forsvaret har hidtil gjort sig umage med at undgå at betale erstatning til krigsveteraner med psykiske lidelser på trods af særlov fra folketinget.

storybild

(Billede: Polfoto/HOLM DITTE LYSGAARD)

Det sker på trods af, at et enigt folketing har vedtaget en særlov, der skal hjælpe traumatiserede eks-soldater - og at der er er afsat 600 millioner kroner til erstatninger.

Forsvaret har indtil nu anket fem ud af 45 erstatningssager, som er blevet anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen. I et tilfælde forsøger Forsvaret at undgå at betale erstatning med henvisning til, at en soldat har haft en utryg barndom. Det skriver Avisen.dk.

Forsvaret skriver sort på hvidt, at det bør vurderes, om det skal trækkes fra i vurderingen af soldatens mén, at hans far var kvartalsdranker, og at han selv blev mobbet i skolen.

Forsvarets afvisning er både "usympatisk og juridisk tynd", siger advokat Mads Krøger Pramming, der har speciale i arbejdsskader og sidder med fire af sagerne.

"Det er forkert, at forsvaret forsøger at trække barndommen fra i soldatens erstatning for varige mén. Flere sager fra Højesteret viser, at det kun sker i absolutte undtagelsestilfælde. Der er desuden en særlig bestemmelse i arbejdsskadeloven, der betyder, at man ikke skal trække fra i den situation," siger han til Avisen.dk.

I en anden sag forsøger Forsvaret at undgå at betale erstatning ved at henvise til, at en soldat har været involveret i to voldssager efter udsendelsen - og at de psykiske lidelser kan stamme derfra.

"Forsvaret er pressede på økonomien, fordi der skal spares 15 procent eller over to milliarder kroner. Derfor vender forsvaret hver eneste fem-øre i øjeblikket. Intet er helligt, selvom det kan virke barsk at gå efter tilskadekomne soldater," siger Jeppe Plenge Trautner, der er ekstern lektor ved Aalborg Universitet og ekspert i militære forhold.

Danske soldater bor på luksushotel: Så meget koster det per nat
Danske soldater bor på luksushotel: Så meget koster det per nat

Sager om post-traumatisk stress koster typisk forsvaret 600.000 kroner per sag. Chefen for Forsvarets Personeltjeneste afviser, at ankesagerne er et udtryk for, at forsvaret skal spare over to milliarder kroner.

Danmark trækker fly og 40 mand hjem fra Mali
Danmark trækker fly og 40 mand hjem fra Mali

"Det har intet på sig. Det koster det, det koster. Det er vigtigt, at alle krigsveteraner får det, som de skal have jævnfør loven," siger generalmajor Niels Bundsgaard til Avisen.dk.

Danmark hyldes for første gang for historisk invasion
Danmark hyldes for første gang for historisk invasion

Forsvarets afvisninger møder voldsom kritik fra de politiske partier. Og kritikken ser nu ud til at gøre indtryk. Generalmajor Niels Bundsgaard meddelte fredag, at Forsvaret fra næste uge vil anlægge en mindre afvisende linje over for de traumatiserede krigsveteraner.

Krigen i Afghanistan er slut: Alle soldater er nu hjemme
Krigen i Afghanistan er slut: Alle soldater er nu hjemme

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Husker du X Factor-vinderen Emilie?...
bt.dk
LIGE NU: Politiet leder efter fire...
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Hidtil bedste afsnit af 'Liberty':...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx