Af - 14/04-16 04:00; Opdateret: 14/04-16 09:11

Muslinger ved Jyllands kyst er fyldt med giftMuslinger ved Jyllands kyst er fyldt med gift

Fødevarestyrelsen har forbudt muslinger samlet ved Jyllands østkyst. Førende marinebiolog frygter, at det kan have forbindelse til udslippet på Fredericia Havn.

Her ses overvågningsvideo fra gødningskatastrofen på havnen i Fredericia. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Muslingefiskere har fået forbud af Fødevarestyrelsen mod at fiske fra Aarhus til Flensborg Fjord, efter at man har fundet muslinger med gift fra alger i hele Østjylland. Branchen er nærmest knockoutet, forklarer Foreningen Muslingeerhvervet:

- Det er meget slemt det her. Vi taler om et tocifret milliontab hidtil på grund af de giftige alger, som vi aldrig har set i det omfang, siger formand Viggo Kjølhede.

Den store algevækst, som man ikke har set lignende i 30 år, kan skyldes udslippet af 5.000 ton kvælstof fra Fredericia Havn. Det mener professor i marinebiologi Stiig Markager, Aarhus Universitet.

Flertal ønsker kontrol af forurenende firmaer efter gødningsbrand
Flertal ønsker kontrol af forurenende firmaer efter gødningsbrand

Det handler om algen Pseudo-nitzschia, som er farlig for mennesker og en anden alge, man ikke har set, siden den gav fiskedød i 1988.

- Hvis der har været et stort udslip af kvælstof, og man samtidig ser nogle meget usædvanlige opblomstringer – som vi ser i år med denne alge – så er det en rimelig antagelse, at der kan være en sammenhæng, siger han og peger på, at strømmen sagtens kan have ført kvælstoffet rundt i hele området.

Nye tal fra Naturstyrelsen, der måler hver 14. dag i danske farvande, viser, at der efter udslippet i Fredericia, var op mod tre gange så meget kvælstof i vandet.

TV: Her sker historisk miljøkatastrofe i Danmark
TV: Her sker historisk miljøkatastrofe i Danmark

- Det, vi kan se er, at 1-2 uger efter udslippet i Fredericia målte vi stærkt forhøjede koncentrationer af kvælstof. Det var både nord og syd for Fredericia – altså både ud for Vejle Fjord og i Gamborg Fjord syd for Middelfart. Målingerne var på op til cirka 900 mikrogram kvælstof pr. liter, hvor det normale ligger i størrelsesordenen 300-400 mikrogram, siger områdechef Hardy Bundgaard.

I dag er målingerne på et normalt niveau. Det skyldes ifølge Naturstyrelsen den store gennemstrømning af vand i Lillebælt.


LÆS OGSÅ: Gødningstank var overfyldt før kollaps og storbrand

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx