19/12-13 20:35

Snowden-papir bekræfter dansk aflytningsaftale med NSASnowden-papir bekræfter dansk aflytningsaftale med NSA

For første gang viser et skriftligt dokument fra NSA, at Danmark har en konkret aftale i samarbejdet med USA.

storybild

(Billede: Polfoto)

Danmark har en formel aftale om at være tredjepart i det amerikansk ledede aflytningssamarbejde, der kaldes "Five eyes", skriver dr.dk.

Svensk tv har fremlagt et nyt dokument, hvor aftalen fremgår. Dokumentet stammer fra den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA)

Eksperter vil lægge NSA i strammere tøjler
Eksperter vil lægge NSA i strammere tøjler

I dokumentet står, at Danmark er et af ni europæiske lande, der har en såkaldt tredjepartsaftale med "Five Eyes"-landene, oplyser dr.dk.

"Five Eyes" landene er ud over USA og Storbritannien, Australien, New Zealand og Canada.

Det er første gang, at der foreligger skriftlig dokumentation for dette samarbejde direkte fra National Security Agency, skriver dr.dk.

Det nye dokument er udleveret af journalisten Glenn Greenwald til svensk tv. Greenwald er den journalist som den tidligere amerikanske efterretningsmand Edward Snowden har lækket sine omfattende mængder af hemmelige informationer til.

Vildt tilbud: Stop flere afsløringer og du er fri
Vildt tilbud: Stop flere afsløringer og du er fri

Papiret er stemplet hemmeligt og har forkortelsen SI, der betyder, at indholdet er "SPECIAL INTELLIGENCE", det vil sige efterretninger, der er indhentet fra overvågning af international kommunikation.

DR.dk har bedt forsvarsminister Nicolai Wammen (S) om at fortælle, hvad det formelle samarbejde mellem Danmark og USA om aflytninger i praksis betyder.

- Jeg kan ikke kommentere nærmere på forlydender og historier om konkrete forhold vedrørende FE's arbejde, herunder samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester, skriver forsvarsminister Nicolai Wammen i en mail til dr.dk.

- Helt generelt bør det imidlertid ikke komme som en overraskelse for nogen, at FE har et samarbejde med andre landes efterretningstjenester, skriver forsvarsministeren.

Højtstående leder fra NSA taler om Snowden-amnesti
Højtstående leder fra NSA taler om Snowden-amnesti

Dokumentet viser ifølge DR.dk desuden, at Danmark har sendt deltagere på kurser i samarbejde med Storbritannien og de øvrige såkaldte Nine Eyes-lande.

Landene består af ud over Danmark af Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Norge, Spanien og Sverige.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger, der er kommet frem om den dansk-amerikanske aflytningsaftale.

LÆS OGSÅ: USA kalder ham spion – danskerne kalder ham helt

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter storsatsning i sommeren 2016:...
bt.dk
Bookmaker har fået ny favorit: Han...
bt.dk
Efter omdiskuteret mål: Nu kan det få...
bt.dk
Connie Hedegaard ny...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx