25/09-13 06:30

Aggressiv kræftform slår tre ihjel om dagenAggressiv kræftform slår tre ihjel om dagen

Tre mænd dør dagligt af prostatakræft Kampen mod den mest udbredte kræftform blandt mænd har ikke givet afgørende resultater de seneste 15 år

storybild

Mens overlevelsen for kvinder med brystkræft er forbedret, slår prostatakræft stadig lige så mange mænd ihjel som for 15 år siden. (Billede: Polfoto/Arkiv/Finn Frandsen)

Tre mænd dør dagligt af prostatakræft
Kampen mod den mest udbredte kræftform blandt mænd har ikke givet afgørende resultater de seneste 15 år

Mens det med succes er lykkedes at forbedre overlevelsen for kvinders brystkræft, ser det helt anderledes ud, når det gælder prostatakræft, den mest udbredte kræftform hos mænd.

I gennemsnit dør hver dag tre danske mænd af sygdommen. Hvert år får omkring 4500 nye diagnosen. Og ses der på dødeligheden ligger Danmark tæt på bunden blandt samtlige EU-lande.

LÆS OGSÅ: Hver sjette kræftpatient får ret, når de klager

- Vi skal have knækket kurven, som det er sket for brystkræft, siger formand for Prostatakræftforeningen, Propa, K.B. Madsen.

23 europæiske prostatakræftforeninger fremlægger i dag på den internationale prostatakræftdag i EU-Parlamentet fem anbefalinger, der skal bremse den dødelige sygdom.

De efterlyser oplysning, udredning og behandling i specialiserede centre og individuelle forløbspakker samt tidligere og mere sikker diagnosticering af aggressiv prostatakræft.

- Fra dansk side prioriterer vi diagnosticeringen højest. Det kræver flere penge til forskning, og derfor må politikerne på banen, siger formanden for Prostatakræftforeningen.

- Det er da mistrøstigt, at behandlingsindsatsen de seneste 15 år ikke har givet et fald i dødeligheden, siger professor Michael Borre, formand for Dansk Prostatacancer Udvalg.

LÆS OGSÅ: Mor fupper alle for penge: Min datter har kræft

Ifølge netop publicerede danske data er der fortsat stor overbehandling af mange patienter, mens det ikke lykkes at behandle tidsnok til at helbrede mange andre. Og bivirkningsrisikoen med urininkontinens og permanent tab af evnen til at få rejsning løber de fortsat alle.

Ifølge professor Michael Borre er en af årsagerne til, at man herhjemme ikke har knækket kurven endnu, manglende økonomiske ressourcer til blandt andet at føre laboratorieresultater over i den patientnære forskning.

- Men de nødvendige store kliniske forsøg ude på afdelingerne giver de forhåndenværende økonomiske og menneskelige ressourcer desværre dårligt plads til i dag, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael Rasmussen indrømmer: Jeg var...
bt.dk
David Copperfield for retten i USA...
bt.dk
Superliga-klub varsler nye tider:...
bt.dk
Kender du ham? Brød ind til kvinde og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx