Af Ritzau - 16/12-16 17:29; Opdateret: 16/12-16 18:33

Forsker: Politiske diplomater kan ses som vennetjenesterForsker: Politiske diplomater kan ses som vennetjenester

Statsministerens forsøg på at nytænke det danske diplomati kan hurtigt støde på modstand, mener seniorforsker.

storybild

Statsministeren har i forbindelse med Bertel Haarders (V) afslag af stillingen som generalkonsul i Flensborg luftet nye ideer om det danske diplomatis fremtid. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Torben Christensen)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i forbindelse med Bertel Haarders (V) afslag af stillingen som generalkonsul i Flensborg luftet nye ideer om det danske diplomatis fremtid.

Her har han udtalt, at det danske diplomatkorps bør suppleres med politiske repræsentanter.

Denne tankegang kan dog hurtigt skabe usikkerhed om, hvordan den nye type diplomater bliver udpeget. Det mener Hans Mouritzen, der forsker i dansk udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

- Ulemperne kan være, at nogle vil sige, at det bare er en måde at belønne levebrødspolitikere og belønne vennerne ved at give dem nogle velaflønnede job ude i verden, siger han.

- Så den kritik vil man nok komme til at høre.

Statsministerens tanker om politiske repræsentanter er et brud med den danske tradition for de såkaldte karrierediplomater, der bruger årevis på at arbejde sig op i graderne i Udenrigsministeriet.

Statsministeriet kan fredag eftermiddag ikke komme med yderligere oplysninger om, hvilke andre poster Lars Løkke Rasmussen overvejer at besætte med politisk udpegede repræsentanter.

Men der kan være fordele ved at ændre på traditionen, mener Hans Mouritzen.

- Forudsat at der udpeges en god mand eller kvinde, så får du lidt nytænkning, der bryder med ministeriets vanetænkning, siger han.

Mere problematisk er det, at den nye type diplomater ikke vil have den samme stærke tilknytning til ministeriet.

- Du sikrer dig en ubetinget loyalitet i forhold til Udenrigstjenesten, hvis du har en af deres egne karrierediplomater.

- For så har du en person, som har gået hele vejen op gennem systemet, siger han.

Hans Mouritzen mener, at ideen om at politiske repræsentanter kan minde om systemet i USA, hvor ambassadører udpeges af præsidenten og dermed også skiftes ud, når der kommer en ny politisk leder.

Her har man oplevet, at netop den manglende loyalitet har været et problem. Blandt andet fordi tidligere diplomater har valgt at udlevere saftige historier fra deres tjenestetid.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
Politi finder bil væltet på motorvej...
bt.dk
Mand trak kniv i supermarked: Kan du...
bt.dk
Skud affyret i boligområde
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx