Af Ritzau - 11/05-16 14:50; Opdateret: 11/05-16 15:55

7000 børn ryger under tidligere fattigdomsgrænse7000 børn ryger under tidligere fattigdomsgrænse

Regeringen anerkender ikke, at kontanthjælpsloftet medvirker til fattigdom, understreger minister.

storybild

Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht har måttet vente i over et halvt år på at få svar på, hvor mange børn, der bliver fattige efter den nu afskaffede fattigdomsgrænse som konsekvens af den integrationsydelse og det kontanthjælpsloft, regeringen har indført. (Billede: Free/Jørgensen Jakob)

Kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen betyder, at cirka 11.800 personer, heraf omkring 7000 børn fra 2 til 17 år, kommer til at leve under den fattigdomsgrænse, som den tidligere regering opererede med, men som den nuværende regering har skrottet.

Det oplyser Beskæftigelsesministeriet i et svar til Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht. Svaret har været mere end et halvt år undervejs.

Den lange svartid skyldes, at beregningerne har været komplicerede, forklarer ministeriet.

Udregningerne til trods siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), at han slet ikke anerkender, at kontanthjælpsloftet er med til at skabe fattigdom. Han henviser til, at en familie med tre børn samlet set modtager over 400.000 kroner om året.

- Det er helt skævt at tale om fattigdom på de niveauer. Og uanset hvordan man bevæger sig ind i disse tal, afdækker de et kæmpemæssigt svigt i vores integration. To tredjedel af de berørte er ikkevestlige indvandrere og deres efterkommere, siger han.

I 2013 fastsatte daværende socialminister Karen Hækkerup (S) skillelinjen mellem at være fattig og mindrebemidlet til en indkomst på 103.500 kroner om året og en formue på ikke over 100.000 kroner, en grænse den nuværende regering har afskaffet.

Ifølge den seneste opgørelse levede omkring 7300 børn under den daværende fattigdomsgrænse i 2013. Dermed er der tilsyneladende tale om en markant stigning i antallet af fattige børn efter den nu afskaffede definition.

Benny Engelbrecht kalder det en tåkrummende skandale, at det har taget ministeriet så lang tid at regne tallene ud, at de ikke har været fremme, før Folketinget vedtog de to ordninger.

- Men svaret afslører, hvad en række organisationer har advaret om hele vejen igennem, nemlig at en række mennesker, herunder børn, vil blive ramt af fattigdom.

- Det viser, at regeringen og de øvrige partier, der står bag, har siddet disse advarsler overhørig, og det, synes jeg, er meget betænkeligt, siger Benny Engelbrecht.

Op til folketingsvalget i juni sidste år forsikrede Venstres daværende finansordfører, nuværende forsvarsminister Peter Christensen, at Venstres politik ikke ville sende flere børn under fattigdomsgrænsen.

- Lars Løkke har sat to streger under, at vi ikke kommer til at føre en politik, der bringer børn under regeringens fattigdomsgrænse, sagde Peter Christensen til Ritzau.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Politiet efterlyser 48-årig mand: Har...
bt.dk
Kendt skuespillerinde er gravid: 'Det...
bt.dk
Ronaldo nægter sig skyldig i kæmpe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx