Af - 10/06-15 21:15

Terrorekspert: Wilders-besøg gør folkefesten på Bornholm til et Fort KnoxTerrorekspert: Wilders-besøg gør folkefesten på Bornholm til et Fort Knox

Politiet tjekker alle tilrejsende på Bornholm forud for Folkemødet. Ifølge terrorekspert betyder besøget fra to kontroversielle islamkritikere, at sikkerheden er øget markant på solskinsøen.

storybild

(Billede: Polfoto)

- Man er næsten ved at opbygge et Fort Knox på Bornholm, siger Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operation chef for Politiets Efterretningstjeneste, om det billede, der allerede nu tegner sig på Bornholm, hvor der de kommende dage skal afholdes det årlige folkemøde.

- Vi ser for første gang en fuldstændig kontrol med de tilrejsende til Bornholm, siger Bonnichsen.

Politiets massive tilstedeværelse skyldes i høj grad, at den hollandske islamkritiker Geert Wilders og den græske politiker Georgios Epitideios fra det ultranationalistiske parti Gyldent Daggry skal deltage i Folkemødet.

Færgeproblemer driller trafikken til og fra Folkemødet
Færgeproblemer driller trafikken til og fra Folkemødet

Kombineret med terrorangrebene i København og Paris tidligere i år øger det politiets fokus på sikkerheden på solskinsøen, vurderer Bonnichsen med henvisning til, at PET's trusselsvurdering er på det næsthøjeste niveau for Danmark.

- Man vil være oppe i gearing for at undgå situationer, som nærmer sig den i februar i København. Det er samtidig også et pres, at man skal skabe en balance mellem det folkelige – de demokratiske værdier og den afslappede stemning – og så at man pludselig skal sætte en stålnæve ind. Det er en meget svær balance, som det er op til politiet at ramme, siger den tidligere PET-chef.

BLOG: Gør med Wilders som med Ibi Pippi
BLOG: Gør med Wilders som med Ibi Pippi

Den seneste trusselsvurdering fra PET's Center for Terroranalyse er fra marts. I den står der blandt andet:

- CTA vurderer, at den aktuelle militant islamistiske propaganda kan påvirke personer til at gennemføre angreb mod symbolmål såsom personer, institutioner og begivenheder, der opfattes som krænkende for islam, jødiske mål, forsvars- og sikkerhedsmyndigheder eller andre myndigheder/myndighedspersoner samt ubeskyttede civile mål.

Borgmester forbyder Muhammed-tegninger på Folkemødet
Borgmester forbyder Muhammed-tegninger på Folkemødet

Af sikkerhedsmæssige årsager vil politiet ikke oplyse, hvor mange betjente der vil være på Folkemødet i år.

Men Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt anslår i en løs vurdering, at antallet af politibetjente vil være 'mindst tidoblet' i forhold til tidligere år.

- Det er en ny situation, vi skal forholde os til, og der skal bruges rigtig mange derovre. Det bliver en balance mellem at lave det folkeligt og sørge for sikkerheden, når der er så mange forskellige potentielle mål, der får lov at komme derover. Men sikkerheden kommer først, og så må det folkelige komme til sidst, siger Claus Oxfeldt.

Hans Jørgen Bonnichsen skal ikke selv til Folkemødet, men han er dog ikke nervøs for, om sikkerheden nu er i top:

- Det arrangement, jeg skulle deltage i, blev aflyst i sidste øjeblik. Men jeg har sendt min datter derover.

Folkemødet på Bornholm: Danskernes Parti afholder paneldiskussion
Folkemødet på Bornholm: Danskernes Parti afholder paneldiskussion

Højreradikale: Vi udstiller Muhammedtegninger på Folkemødet
Højreradikale: Vi udstiller Muhammedtegninger på Folkemødet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx