Af - 27/03-14 12:33

Officielt: Danmark sender F16-jagerfly til BaltikumOfficielt: Danmark sender F16-jagerfly til Baltikum

Danmark sender kampfly til Baltikum. Beslutningen skal sende 'et klart signal til Rusland', lyder det fra udenrigsminister Martin Lidegaard.

storybild

Danmark sender kampfly til Baltikum. Beslutningen skal sende 'et klart signal til Rusland', lyder det fra udenrigsminister Martin Lidegaard. (Billede: Polfoto)

Danmark imødekommer ønsket fra Estland, Letland og Litauen og sender F16-jagerfly til Baltikum for at patruljere luftrummet.

Beslutningen skal sende 'et klart signal til Rusland', siger udenrigsminister Martin Lidegaard efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Ukrainske kvinder i protest: Ingen sex til russere
Ukrainske kvinder i protest: Ingen sex til russere

Kampflyene kan være klar fra 1. maj, oplyser forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

- Alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten støtter regeringens plan om at sende op til seks danske kampfly til de baltiske lande.

- Kampflyene skal fra 1. maj være klar til at indgå i Nato Baltic Air Policing, som er en fælles Nato-operation, der går ud på at beskytte luftrummet over Estland, Letland og Litauen.

Putin lægges på is: Topmøde aflyst
Putin lægges på is: Topmøde aflyst

- Der er udelukkende tale om en defensiv opgave - de danske kampfly skal altså ikke flyve uden for luftrummet over Baltikum. Der er derfor ikke udsigt til, at flyene kommer i kamp, da det ikke virker sandsynligt, at Rusland vil krænke de baltiske landes suverænitet.

- Danmark har flere gange tidligere sendt kampfly til Baltikum for at deltage i operationen. Det skyldes, at de baltiske lande ikke selv har kampfly, der kan stå for opgaven. Ud over forpligtelserne over for Nato har Danmark historisk set haft tætte bånd til de baltiske lande.

Ukraine trækker alt militær væk fra Krim
Ukraine trækker alt militær væk fra Krim

- Normalt sendes der fire kampfly med omkring 50 til 100 mekanikere og andet støttepersonale til operationen. Grunden til, at Danmark er parat til at sende op til seks fly, er formentlig, at to fly holdes i reserve, mens de sidste fire indgår i operationen.

- Det præcise antal fly afhænger dog af, hvor mange fly andre Nato-lande ønsker at sende af sted, oplyser udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx