Af Ritzau - 05/10-16 16:47; Opdateret: 05/10-16 19:34

Pind giver politi ordre til at forberede Europol-exitPind giver politi ordre til at forberede Europol-exit

Justitsministeren beder rigspolitichefen forberede sig på et dansk exit fra det europæiske politisamarbejde.

storybild

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg er blevet bedt om at forberede politiet på exit fra Europol. (Billede: Scanpix/Claus Bech)

Den danske regering forbereder sig nu på et muligt kommende exit fra det europæiske politisamarbejde, Europol. Det skriver Berlingske.

I et brev, som avisen er i besiddelse af, skriver Justitsminister Søren Pind (V) til Danmarks rigspolitichef, Jens Henrik Højbjerg, at dansk politi skal forberede en mulig dansk udtræden af Europol.

Af formuleringer i brevet fremgår det, at rigspolitichefen nu må tage "de nødvendige forberedende skridt" til en situation, hvor "Danmark er tvunget til at udtræde af Europol".

Helt konkret begynder Rigspolitiet nu at forberede lukningen af dansk politis kontor i Haag, hvor Europol har hovedkvarter.

Politiet forbereder også hjemtagelsen af de fire danske forbindelsesofficerer, som i øjeblikket er udstationeret i Haag, oplyser Jens Henrik Højberg til Jyllands-Posten.

Brevet fra justitsministeren er et svar på et brev fra politichefen fra 30. september.

Heri bad Jens Henrik Højbjerg ifølge Berlingske om en afklaring af situationen efter EU-afstemningen 3. december sidste år, hvor danskerne stemte nej til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Politichefen gør det også klart i brevet, at dansk politi ønsker en afklaring hurtigst muligt, og at et Europol-exit "selvsagt" vil "have vidtrækkende konsekvenser for dansk politis arbejde såvel nationalt som internationalt".

Den danske regering forhandler lige nu om en parallelaftale om medlemskab af Europol. Kommer den ikke på plads inden 1. maj næste år, vil Danmark udtræde af politisamarbejdet, når det bliver overstatsligt.

EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, har givet udtryk for, at Danmark ikke skal forvente at kunne få en parallelaftale om Europol.

Lykkes det ikke for regeringen at forhandle en parallelaftale på plads, er en mulighed en ny folkeafstemning udelukkende om Europol.

Dansk Folkeparti vil dog kun anbefale et ja ved en ny afstemning, hvis regeringen også udskriver folkeafstemning om Schengen-samarbejdet. Det spænder nemlig ben for partiets mærkesag: permanent grænsekontrol.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx