Af - 16/06-15 08:42

Få testet din sæd i sofaenFå testet din sæd i sofaen

En ny, danskudviklet hjemmetest af sædkvaliteten skal bryde med tabu og lægeskræk. Overlæge på sexologisk klinik er skeptisk.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Med en ny, danskudviklet sædkvalitetstest, Swimcount, kan mænd med ro i sindet og sofaens blødeste pude i ryggen derhjemme nu få direkte svar på, om de hører til den uheldige femtedel af danske mand, der har så ringe sædkvalitet, at de har svært ved at få børn.

Testen, som giver svar i løbet af 30 minutter, måler antallet af sædceller per milliliter samt sædcellernes evne til at svømme, hvilket er verdenssundhedsorganisationen WHO's to parametre for at få en korrekt måling af sædkvalitet. Testen er netop blevet CE-godkendt og er klar til salg i Europa.

Par søger fertilitets-behandling uden at dyrke sex
Par søger fertilitets-behandling uden at dyrke sex

Ifølge fertilitetslæge og ph.d. Steen Laursen, som blandt andre står bag testen, er den skabt for at bryde med tabu og lægeskræk samt at få flere mænd til at reagere i tide. Ofte er han stødt på danske mænd, som længe har undgået at søge læge, fordi de fandt det pinligt at have lav sædkvalitet, og fordi det at lave en sædprøve på kommando var akavet og grænseoverskridende.

- Det er netop ønsket om at gøre en forskel for de mange ufrivilligt barnløse par, der kommer for sent i behandling, der er årsagen til, at projektet i dag er en realitet, siger han i en pressemeddelelse.

Danske eksperter er overbevist: Populær kur hjælper mod barnløshed
Danske eksperter er overbevist: Populær kur hjælper mod barnløshed

For Astrid Højgaard, ledende overlæge på sexologisk klinik, Aalborg Universitetshospital, rejser hjemmetesten en række ubesvarede spørgsmål:

- Vi ved, at mandens mandighed i høj grad hænger sammen med en god sædkvalitet, og vi ved, hvor stressende det er at få et skidt resultatet. Men hvad skal manden gøre, når han sidder helt alene i sofaen med et bevis på en lav sædkvalitet, spørger hun og fortsætter:

- Der skal jo være nogen til at rådgive ham og spørge ind til situationen. Vi ved fra undersøgelser, at sædprøver svinger fra dag til dag, og den kan den være dårlig, fordi han har været syg. Det er der jo nogen, der skal gøre ham opmærksom på, lyder kritikken.

Ro på: Stramme bukser er ikke farlige for sædkvalitet
Ro på: Stramme bukser er ikke farlige for sædkvalitet

Wi-fi og mobil kan skade sædkvaliteten
Wi-fi og mobil kan skade sædkvaliteten

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx