18/03-16 08:36; Opdateret: 18/03-16 09:33

Din vandhane er fyldt med bakterierDin vandhane er fyldt med bakterier

Alle vandhaner indeholder usynligt bioslim, der i værste fald kan gøre dig syg, når du drikker vandet. Risikoen er størst for ældre og syge.

storybild

Der er flere bakterirer i det ellers så rene postevand, end de fleste nok går og tror. (Billede: Polfoto)

Hører du til dem, der lige kører fingeren gennem vandet fra hanen for at mærke temperaturen, inden du sætter glasset under?

Så kan du glæde dig over, at du med stor sandsynlighed indtager færre bakterier fra dit drikkevand, fordi du allerede har skyllet det værste af det stillestående vand fra vandrørene ud, forklarer hygiejneoverlæge hos Statens Serum Institut, Brian Kristensen, til Ritzau Fokus.

Se kortet: Her er det billigste og dyreste vand i Østjylland
Se kortet: Her er det billigste og dyreste vand i Østjylland

- Det er en rigtig god ide at lade vandet løbe nogle sekunder, inden man drikker vandet fra vandhanen, siger Brian Kristensen.

Alle steder hvor der er vand, som eksempelvis i vandrør og vandhaner, vil der i løbet af ganske kort tid blive dannet biofilm, som er en blanding af organiske stoffer i vandet.

- Det er noget, der danner gode vækstbetingelser for bakterier. Så der skal man altså være opmærksom, understreger Brian Kristensen fra Statens Serum Institut.

Derfor skal du ikke koge varmt vand i elkedlen
Derfor skal du ikke koge varmt vand i elkedlen

Det såkaldte biofilm eller bioslim i vandhanerne er ikke nødvendigvis livsfarligt, men det kan indeholde en lang række sundhedsskadelige bakterier, hvor legionella-bakterien, der kan give sygdom i lungerne, bliver anset som den mest risikable.

Det er primært syge personer, ældre samt småbørn, der er i farezonen.

Bakterierne trives rigtigt godt i det lunkne, stillestående vand, der er i vores vandledninger i hjemmet. Risikoen forværres, jo længere tid vandet har stået stille, og samtidig er der yderligere grund til at være påpasselig, når foråret og sommeren bringer varmere temperaturer.

Ny forskning viser: Drik én procent mere vand og tab dig
Ny forskning viser: Drik én procent mere vand og tab dig

- Det er typisk, hvis man har gamle vandrør og vandhaner, så er der større risiko for legionella og andre bakterier i vandet, lige som der også er risiko for at komme til at drikke spor af metaller, forklarer overlæge Brian Kristensen fra Statens Serum Institut.

Heldigvis kan du selv gøre noget for at begrænse bioslimet i dine vandrør og dermed også i dit vandglas.

- Vi anbefaler, at man i hvert fald hver sjette måned lige piller "perlatoren", den lille si, der sidder i vandhanen, ud, så den kan blive renset, siger Hans Guldager, ejer af Guldager A/S, der er specialister i vandbehandling.

Det sker der med din krop, hvis du drikker for lidt vand
Det sker der med din krop, hvis du drikker for lidt vand

Ved samme lejlighed er det en god ide at åbne helt op på fuld styrke for både den kolde og den varme hane i et minut, så vandrørene kan blive renset igennem for bioslim, bakterier, kalk og metaller, lyder rådet fra Hans Guldager.

Der er dog ingen grund til at gå i panik og udelukkende købe dyrt flaskevand frem over. Drikkevandet i Danmark er stadig noget af det reneste i verden.

- Når blot vi venter et par sekunder, inden vi sætter vandglasset under hanen, så kan vi sagtens drikke det. Der er ofte endnu flere bakterier i dyrt kildevand på flasker, end der er i vores vandhaner, fastslår Brian Kristensen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx