Af Ritzau - 16/12-16 15:51

Aleqa Hammond splitter folket hjemme i GrønlandAleqa Hammond splitter folket hjemme i Grønland

Kontroversiel grønlandsk politiker er efter aftale med Venstre ny formand for Grønlandsudvalget i Folketinget.

storybild

Aleqa Hammond er efter aftale med Venstre ny formand for Grønlandsudvalget i Folketinget (arkiv). (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Den grønlandske befolkning er splittet, når det kommer til den kontroversielle politiker Aleqa Hammond, som har været involveret i sager om misbrug af offentlige midler.

Nu er Hammond igen havnet i overskrifterne, fordi hun er blevet ny formand for Grønlandsudvalget i Folketinget.

Det er sket efter en aftale med Venstre. Aftalen betyder, at Hammond lover ikke at vælte regeringen i eventuelle sager om kabinetsspørgsmål.

- Der er en hel del i Grønland, der vil mene, at det er et kontroversielt valg. Ikke mindst formanden for Siumut, Kim Kielsen, siger Walter Turnowsky, som er tidligere redaktør på KNR, Grønlands statsejede medieselskab.

- Hun splitter meget befolkningen. Hun har sine loyale støtter, og så er der en hel masse mennesker, som overhovedet ikke bryder sig om hende, siger Turnowsky.

Hammond blev i august ekskluderet fra partiet Siumut efter en sag om brug af Folketingets kreditkort.

- Kim Kielsen var den drivende kraft i forhold til at få hende smidt ud af Siumut, fordi han ville have partiet gjort rent for de her sager om misbrug af offentlige midler.

- Nu har man så en, der er den fremmeste repræsentant for Grønland i Folketinget - men som er løsgænger, og som strengt taget ikke har noget politisk bagland længere, siger Walter Turnowsky.

Et kabinetsspørgsmål er et forslag, som en regering sætter til afstemning i Folketinget, og hvor regeringen på forhånd har meddelt, at den vil træde tilbage eller udskrive valg, hvis den kommer i mindretal.

I april 2013 blev Hammond landsstyreformand i Grønland. Hun måtte dog trække sig fra posten i september 2014, efter at det var kommet frem, at hun havde brugt mere end 100.000 offentlige kroner til privat forbrug.

Aftalen med Venstre er ifølge Turnowsky besynderlig, fordi Aleqa Hammond under folketingsvalget sidste år understregede, at hun tilhørte rød blok.

Til Ritzau har Hammond udtalt, at hun fortsat stemmer, som hun vil. Bortset fra ved kabinetsspørgsmål.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skuespiller venter barn med sin...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Ronaldo chokerer under interview: Er...
bt.dk
Én spiller tager skylden for kæmpe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx