Af - 30/03-16 16:21

Manu-effekten?  Alternativet stormer fremManu-effekten? Alternativet stormer frem

Alternativet stormer frem, efter Manu Sareens overraskende skifte til Uffe Elbæks unge parti.

Bildstrecke im Grossformat »

Uffe Elbæks (Å) unge parti har vist sig langt mere levedygtigt end landets samlede, politiske kommentarkorps spåede, da Uffe Elbæk den 23. november 2013 præsenterede sit nystiftede parti på Christiansborg akkompagneret af skuldertræk og skæve smil fra de fremmødte.

Partiet tog fusen på alt og alle og stormede ind i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne ved valget i juni sidste år, og efter den radikale profil Manu Sareen for små to uger siden sprang fra sit radikale folketingskandidatur og over til Alternativet, er vælgertilslutningen vokset fra 5,8 procent til 8,0 procent. Det viser en vælgermåling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Manu Sareen skifter til Alternativet
Manu Sareen skifter til Alternativet

- Manu Sareen er en god skalp for Alternativet, men ikke en kæmpe skalp. Hovedforklaringen på Alternativets fremgang, mener jeg, fortsat skal findes i, at de har vist sig at være et seriøst alternativ for de mange vælgere, der har politikerlede, siger metroxpress' politiske analytiker Henrik Qvortrup og tilføjer:

- Man må konstatere, at det, som mange kaldte et forbigående modefænomen, har en højere vælgerloyalitet end mange af de etablerede partier. Det er ganske tankevækkende, og vidner om, at Uffe Elbæk og co. har forvaltet deres position meget fornuftigt.

På den ene side fremstår Alternativet ifølge Qvortrup som et klart alternativ til de etablerede partier - uden at der er gået gøgl a la Jakob Haugaard i den. På den anden side opererer partiet også fornuftigt i realpolitikken.

Sareen om partiskift: Radikale føltes forkert
Sareen om partiskift: Radikale føltes forkert

Kigger man dybere i tallene, kan man nemlig se, at fremgang dels skyldes, at vælgerloyaliteten blandt de vælgere, der stemte på Alternativet ved valget, er steget fra 61,7 til 73 procent de seneste 14 dage; dels – og ikke mindst – at Alternativet har suget radikale og SF-vælgere til sig i kølvandet på Manu Sareens opsigtsvækkende hop til Alternativet den 20. marts.

Hele 13,1 procent af de vælgere, der stemte på R ved valget, er fulgt med Manu Sareen over til Alternativet, mens det samme gælder 12,8 procent af SF-vælgerne, viser YouGov-analysen.

Lokalformand ærgrer sig over Sareens partihop
Lokalformand ærgrer sig over Sareens partihop

V og resten af blå blok fastholder i målingen et snævert forspring til rød blok med 89 mandater mod rød bloks 86 mandater.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Konkurrenterne håner FCK-kaptajn:...
bt.dk
Barca-målmand: Neymars farvel var en...
bt.dk
Guld-darlings ’hidsige’ kæreste i...
bt.dk
Wow: Kan du kende Kim Kardashian som...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx