Af - 31/03-15 21:54

Debat: Det er ikke blevet hårdere at være forælderDebat: Det er ikke blevet hårdere at være forælder

Der er ikke sket ændringer i den tid, som forældre bruger på fritid, arbejde og børnepasning, fastslår seniorforsker i debatindlæg.

storybild

(Billede: Polfoto)

Vi arbejder lige så meget, som vi gjorde i 1987. Mødre bruger lige så meget tid på børnepasning, som de gjorde dengang, og fædre bruger en lille smule mere tid på det, men ikke nok til at man kan sige, at vi har fået mindre fritid i Danmark.

Sådan lyder det i et debatindlæg, som seniorforsker ved Rockwool Fondens Forskningsenhed, Jens Bonke, tirsdag har skrevet på Politiken's hjemmeside, og som har titlen: 'Det er ikke blevet hårdere at være far og mor de seneste 20 år'.

Han har nye tal med fra forskningsenheden, der skal 'rydde lidt op i debatten' om balancen mellem børnefamiliers arbejds- og familieliv. En debat, som 'af gode grunde får især kvinder op på mærkerne', som der står i indlægget.

Drabsmand får børnene: Minister er tryg ved lovgivning
Drabsmand får børnene: Minister er tryg ved lovgivning

Tallene stammer fra mere end 15.000 personer, som er blevet fulgt siden 1964. De har oplyst, hvad de har brugt deres tid på, opdelt i kategorier som arbejde, huslige pligter og børnepasning. Og der skulle ifølge Jens Bonke ikke være sket de store ændringer siden 1987.

- Fra 1964 til 1987 skete der store forandringer for mødre til førskolebørn og skolebørn, da deres arbejdstid steg med knap 2,5 time om dagen – alle ugens dage medregnet – hvorimod der ikke var nogen ændring i deres arbejdstid fra 1987 og frem til, krisen brød ud i 2009, skriver Jens Bonke.

Samme tendens er der også hos fædrene. Her er den eneste forskel, at fædrenes arbejdstid faldt frem til 1987, men derefter har den ikke ændret sig, lyder det fra Jens Bonke.

TV: L.O.C. tager Facebook med storm med disse ord
TV: L.O.C. tager Facebook med storm med disse ord

Den eneste forskel, som Rockwool Fondens Forskningsenhed har kunnet finde over de sidste 20 år, er, at fædrene bruger lidt mere tid på husarbejde. For mødrene bliver der hverken brugt mere eller mindre.

Når der ikke er blevet ændret i arbejdstiden og næsten heller ikke i den tid, der går til at passe børnene og huset, konkluderer seniorforkser Jens Bonke også, at der ikke er kommet mindre fritid for mødre og fædre, eller at de har fået det hårdere.

- Det er ikke blevet hårdere at være mødre og fædre til førskole- eller skolebørn siden midten af 80’erne, skriver han.

Debat: 'Pæne piger' kan godt give den fuld gas
Debat: 'Pæne piger' kan godt give den fuld gas

På trods af, at fritiden ikke har ændret sig, og han ikke mener, at det er blevet hårdere at være forældre, benægter Jens Bonke dog ikke, at det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen.

- Det betyder selvfølgelig ikke, at arbejdslivet og familielivet ikke kan opleves presset og give stress, men det må så tilskrives andre forhold end arbejdstiden og karrieren i sig selv, slutter han debatindlægget med.

19-årige Sara: Afskaf nu bare SU'en
19-årige Sara: Afskaf nu bare SU'en

TV: Tror at far slår sit barn - det vil heltemodig kat ikke finde sig i
TV: Tror at far slår sit barn - det vil heltemodig kat ikke finde sig i

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vennen og rivalen mindes afdøde...
bt.dk
Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Khader: Danmark bør boykotte fodbold-VM
bt.dk
Superliga-klub bløder: Præsenterer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx