Af - 26/02-16 04:00; Opdateret: 26/02-16 10:38

Danske Alexander har brugt 300.000 på et halvt års uddannelseDanske Alexander har brugt 300.000 på et halvt års uddannelse

På fem år er antallet af danskere, der vælger at læse i udlandet næsten fordoblet. Mange betaler flere hundredtusind kroner for at finansiere studierne. Fremragende, lyder det fra Dansk Industri.

Bildstrecke im Grossformat »

Selvom danske universiteter generelt klarer sig godt på internationale ranking-hjemmesider, vælger et stigende antal unge at læse en del af deres danske uddannelse i udlandet.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at rejselystne studerende på fem år er steget fra 5.994 i 2010 til 10.889 2014.

For mange er studieopholdet i udlandet så vigtigt, at de er villige til at betale flere hundredtusind kroner ud af egen lomme for et semester på et velanset universitet.

- For nogle studerende er det afgørende, at universitetet er højt ranket, tilbyder undervisning på højeste plan og dermed også giver et top-navn at sætte på CV’et, siger Palle Steen Jensen, direktør i EDU - internationale universitetsstudier, som gennem 15 år har sendt danskere på studierelaterede udlandseventyr uden om universiteternes udvekslingsprogrammer.

Forsker: Stadig nem adgang til danske universiteter
Forsker: Stadig nem adgang til danske universiteter

I Dansk Industri (DI) klapper man i hænderne over, at flere danske studerende endelig vælger at søge udenlands. Det har man efterlyst i mange år.

- Vi er en nation, der lever af at handle med andre lande, så derfor er det en rigtig god idé at medbringe erfaring fra udlandet, siger Charlotte Rønhof, underdirektør i DI.

Hun understreger, at der globalt set er en trend, hvor flere unge investerer i en uddannelse fra et højprofileret universitet, da det rent økonomisk giver pote i den lange ende.

- Det ser rigtig godt ud på cv'et, så man kan sagtens have en formodning om, at det vil betyde noget for lønniveauet.

Hos EDU søgte 34 procent flere studerende mellem 2014 og 2015 ind på universiteter rangeret i Top 100 på 'Times Higher Education'-liste.

Én af dem var den 25-årige specialestuderende Alexander Karaas. Han gik bevidst efter at læse et semester på det anerkendte Columbia University i New York, som ligger på en 15. plads på 'Times Higher Education'-liste. Og selvom studieforløbet samt leveomkostninger løb op i 300.000 kroner, har det ifølge Alexander Karaas været alle pengene værd.

Forsker: - Studerende presses til at bruge ulovlige 'study drugs'
Forsker: - Studerende presses til at bruge ulovlige 'study drugs'

Allerede inden han er klar til jobmarkedet, kan han mærke, at de fem måneder på et udenlandsk universitet har gjort ham eftertragtet.

- Mit indtryk er, at det bliver virkelig nemt for mig at få job. Den dag jeg opdaterede min Linked-in-profil med, at jeg har læst på Columbia, fik jeg flere henvendelser fra virksomheder, der gerne vil snakke med mig, siger han til metroxpress.

Pengene til studiet kom dels fra et legat på 50.000 kroner, dels fra udlandsstipendium på 22.000 kroner, dels fra forældre og dels fra Alexanders egen opsparing samt SU-lån, siger han.

Den CBS-studerende fortæller, at han havde et klart formål at studere i udlandet.

- Jeg gjorde det for at komme ud og få noget udlandserfaring og noget mere ballast på cv'et.

Og valget af universitet er heller ikke tilfældigt.

- Jeg valgte Columbia, fordi det er så prestigefyldt. Så jeg tænkte, det var en investering i min karriere, og jeg tror, det vil gavne mig gennem hele min jobtid, siger han.

Rasmus tager 'study drugs': - En pille klarer nemt 12 timers arbejde
Rasmus tager 'study drugs': - En pille klarer nemt 12 timers arbejde

Professor i etik: - Helt ok at studerende tager 'study drugs'
Professor i etik: - Helt ok at studerende tager 'study drugs'

Ud over den personlige udvikling som knap et halvt år væk fra Danmark har givet ham, så har studiet i management, marketing og entreprenørskab også givet inspiration til iværksætteri.

Således forventer Alexander Karaas at lancere sin egen virksomhed inden for få uger. Her vil han gennem podcasts inspirere unge iværksættere, og tanken er at profitten på sigt skal komme fra sponsorater og fonde.

Han opfordrer til, at andre studerende også kigger uden for Danmarks grænser under deres studietid.

- Det kan godt være, at det er dyrt at læse derovre, men den værdi, man får ud af det, er meget større, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx