Af Ritzau - 31/10-16 10:21

Hash-forsker: Salget flytter sig blot væk fra ChristianiaHash-forsker: Salget flytter sig blot væk fra Christiania

Christianias hashmarked er skrumpet, men det er ikke ensbetydende med, at hashsalget generelt er faldet.

storybild

Christianitter rydder Pusherstreet tilbage i september. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Siden christianitterne i begyndelsen af september fjernede hashpushernes salgsboder i en større aktion, er salget af hash på Christiania faldet.

Det er dog ikke ensbetydende med, at der bliver solgt mindre hash overordnet set, siger Kim Møller, lektor ved Aalborg Universitet med en ph.d. i organiseret hashhandel.

- Forbruget falder ikke, når udbuddet bliver begrænset i en periode. Det flytter blot andre steder hen, og det kan medføre en mindre prisstigning, siger han.

Christianitterne fjernede boderne, efter at to civile betjent blev skudt under en anholdelse på fristaden.

Siden er hashsalget på Christiana faldet til et "historisk lavpunkt", fortæller Thorkild Fogde, der er politidirektør ved Københavns Politi, til Politiken.

Kim Møller pointerer, at det er næsten umuligt at få et overblik over bevægelser i hashmarkederne.

Men er der, som politiet fortæller, tale om en ny situation på Christiania, vil det ifølge Kim Møller bidrage til ruske op i hashmarkedet, så salget rykker til skjulte steder.

De nye steder kan være besværlige for mindre erfarne brugere at finde.

- Det er en gevinst i forhold til det, politikerne forsøger at opnå. Nogle gange lyder det som om, at de også tror, at forbruget vil falde. Men i første omgang er det, vi kan opnå, at gøre salget mere skjult, siger han.

Det er svært at give et enkelt svar på, om det generelt set er positivt, at salget på Christiania er faldet, siger Kim Møller.

Mens pusherne bliver tvunget til at finde nye steder at sælge hash, fører det også omvendt til en stigmatisering af de hashbrugere, som ikke bidrager med meget andet end at gøre skade på sig selv, siger Kim Møller.

- Det kan koges ned til et politisk spørgsmål om, hvordan vægter man de fordele og ulemper over for hinanden, siger han.

Politiken skriver, at det ikke er politidirektør Thorkild Fogdes opfattelse, at markedet har etableret sig et andet sted blandt andre kriminelle grupperinger.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx