17/08-14 09:31

Gravide norske kvinder søger mod DanmarkGravide norske kvinder søger mod Danmark

Flere hundrede gravide norske kvinder tager til Danmark for at få en ultralydskanning, de ikke kan få i Norge.

storybild

(Billede: Polfoto)

I Norge får man som gravid ikke tilbudt en ultralydskanning, der kan afsløre om fostret vil få Downs Syndrom. Det får flere hundrede gravide norske kvinder til at søge til blandt andet København for at få foretaget en ultralydskanning.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

På Ultralydklinikken i København melder man om 200-300 gravide norske kvinder, der hvert år kommer for at få foretaget en ultralydskanning. En skanning for Downs Syndrom er muligt fra 11. uge af graviditeten.

Australien i oprør: Forældre forlod surrogatbarn med Downs syndrom
Australien i oprør: Forældre forlod surrogatbarn med Downs syndrom

- De kommer fordi, de ikke kan få undersøgelserne i Norge. Alle udtrykker frustration over, at regeringen i Norge fratager kvinder en ret, man har i Danmark. Det burde være et frit valg i et demokratisk samfund, siger overlæge og klinikchef Lillian Skibsted.

Også i Sverige får man jævnligt besøg af gravide norske kvinder. Mama Mia-klinikkerne, der har afdelinger i blandt andet Malmø og Gøteborg, er Skandinaviens største private kvinde- og barneklinik. Her er man heller ikke overrasket over de mange besøg fra nabolandet.

Mor til søn med Downs syndrom hylder IKEA-ansat
Mor til søn med Downs syndrom hylder IKEA-ansat

- Jeg ville tro, at alle kvinder, der ikke får tilbudet i deres hjemland, ville søge hjælp udenlands, siger Mama Mia-klinikens ejer, Christina Wahlström.

I Norge forstår man også godt kvindernes beslutning. Sektionsoverlæge ved Center for Fostermedicin i Oslo Torbjørn Moe Eggebø har stor forståelse for kvindernes valg.

- Vi synes, det er dumt, at man har ulige systemer i de skandinaviske lande. Dette tilbud burde være tilgængeligt i Norge også. Det burde være kvinderne selv, der afgør, om de vil have en tidlig ultralydsundersøgelse eller ej, siger han.

Gravid ramt af lyn: Datter født med 'strithår'
Gravid ramt af lyn: Datter født med 'strithår'

Sundhedsministeren i Norge, Bent Høie, fastholder, at det ikke er aktuelt at indføre et tilbud og en ultralydskanning tidligt i graviditetsforløbet

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

De ryddede op i bedstefars hus: Han...
bt.dk
Engelske medier hylder vilde Eriksen:...
bt.dk
Fire skiløbere frygtes døde i lavine
bt.dk
DMI advarer om voldsomt vejr - sne på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx