Af - 04/03-14 11:24; Opdateret: 04/03-14 11:44

Hygiejnen halter: Så klamt er tag-selv-brødetHygiejnen halter: Så klamt er tag-selv-brødet

Mange bruger fingrene og glemmer alt om bakterier, når de handler tag-selv-varer.

storybild

(Billede: Dansk Supermarked/Claus Sjödin)

Du bevæger dig ned i et dansk supermarked, og dine øjne falder på brødskabet. Durumboller, kanelsnegle eller franskbrød? Du ifører dig en engangshandske og gør klar til at vælge. Hvad du ikke tænker på er kunden, der for et øjeblik siden stod i samme situation. Han havde bare ikke handsker på.

I halvanden time observerede metroxpress kundernes køb ved et brødhus i Netto i det nordvestlige København. 21 kunder kom forbi. Hver tredje stak deres bare hænder ned i brødkasserne. Og det er hygiejnisk problematisk.

Du kan blive syg
Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge ved Statens Serum Institut, mener, det er bekymrende, at folk ikke bruger de engangshandsker, butikkerne tilbyder.

- Vi ved, at der findes bakterier på hænderne. På tommelfingeraftryk alene findes der for eksempel omkring en million bakterier. Derfor taler vi om millioner af bakterier på en hånd. Hvis folk har en infektion, er der derfor risiko for, at det bliver overført, forklarer hun.

Manglende hygiejne: Derfor er du (endnu) ikke blevet syg
Manglende hygiejne: Derfor er du (endnu) ikke blevet syg

Hun påpeger, at brug af rene handsker vil kunne afhjælpe både bakterier og virus. I værste fald kan brødet gøre dig syg.

- Spiser man brød med bakterier eller virus på, vil det kunne resultere i en mave-tarminfektion. I den her sammenhæng vil det især være norovirus, der giver roskildesyge, som kan være faren. Der skal ikke ret mange virus til for at blive syg. Vores erfaring er, at op til 50 % af dem, der bliver udsat for norovirus, bliver syge, siger hun.

Dansk Supermarked: Ikke godt nok
I 2013 var der en markant stigning af tag-selv-brød i Danmark. Konceptet indtog store supermarkedskæder som blandt andet Netto, Lidl og Aldi.

Pressechef for Dansk Supermarked, Mads Hvitved Grand, er overrasket over tallene.

- Det lyder slet ikke godt. Selvom det kun er 21 kunder, er en tredjedel alt, alt for mange. Det havde jeg slet ikke forestillet mig. Vi har engangshandsker til rådighed samt anvisninger til, hvordan man skal gøre. Og kunderne er jo vant til princippet fra bland-selv-slik, siger han.

Minister vil afskaffe elite-smiley
Minister vil afskaffe elite-smiley

- Når vi indfører koncepter som det her, så er det noget, vi skal evaluere på. I testfasen testede vi selvfølgelig også flere mulige løsninger for at finde den helt rigtige måde at opbygge brødhusene på, forklarer han.

Han understreger, at Dansk Supermarked lægger stor vægt på hygiejnen. Derfor vil de nu se nærmere på brødhusene.

- Vi vil være endnu mere opmærksomme og evaluere, for det her er bare ikke godt nok. Syv ud af 21 er alt for mange. Det er noget, der skal gøres noget ved, fastslår han.

LÆS OGSÅ: Snart må butikker sælge gammel mad

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx