Eurovision: Top-politiker dækkede over stort million-underskudEurovision: Top-politiker dækkede over stort million-underskud

Den socialdemokratiske regionsrådsformand valgte ikke at fortælle regionens forretningsudvalg om den alvorlige økonomiske situation i selskabet bag Eurovision i København.

storybild

Sophie Hæstorp Andersen (Billede: Polfoto)

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen kendte alt til den alvorlige situation i Wonderful Copenhagens projektselskab, der stod for scene-området under Eurovision, allerede i maj måned.

Det viser et internt bestyrelsesreferat fra Projektselskabet fra den 21. maj, hvor hendes egen direktør Claus Billehøj er til stede, som metroxpress er i besiddelse af. Hun delte dog ikke sin viden til Region Hovedstadens forretningsudvalg.

Og det får nu politikere fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti til at kræve en redegørelse.

Ministerium ser på million-tilskud til Eurovision
Ministerium ser på million-tilskud til Eurovision

På bestyrelsesmødet den 21. maj får Region Hovedstadens repræsentant til bestyrelsesmødet oplyst, at underskuddet efter Eurovision forventes at blive 36 millioner kroner og at selskabet er truet af konkurs.

"Likviditetsmæssigt er Projektselskabet i en skrøbelig situation med de 10 millioner kroner bundet på deponerede konti. DR havde givet tilsagn om adgang til 32 millioner kroner, men har nu lukket kassen i. Pt. kan Projektselskabet betale kreditorer, men givet den pressede likviditet vil Projektselskabet på et tidspunkt ikke kunne betale," lyder det blandt andet i referatet.

Hæstorp: Helt rigtigt at han trækker sig
Hæstorp: Helt rigtigt at han trækker sig

Men det fortæller Sophie Hæstorp Andersen bare ikke til regionens forretningsudvalg knap to uger senere, da de skal informeres om økonomien i forbindelse med Eurovision.

Her nævner hun i stedet, at det anslåede underskud er på 20,3 millioner kroner, som dog kan vokse med 8,5 millioner kroner, hvis bygningsinstallationer ikke bliver solgt.

Formand trækker sig efter Eurovision-underskud
Formand trækker sig efter Eurovision-underskud

Region Hovedstaden skriver i en e-mail til metroxpress, at Sophie Hæstorp Andersen ikke ønsker at stille op til interview, men hun svarer skriftligt, at hun ikke mente, at det var relevant:

- Formålet med sagsfremstillingen til forretningsudvalget den 3. juni var at illustrere, at der var usikkerhed forbundet med økonomien i Projektselskabet og med underskuddets størrelse. Region Hovedstadens administration valgte at illustrere dette ved at opliste en række kendte indtægter og de mest pålidelige kendte udgifter og usikkerheder. Derfor fandt administrationen det ikke relevant at henvise til en foreløbig prognose fra Projektselskabet, som var regnskabsteknisk problematisk skruet sammen, lyder det i e-mailen fra regionsrådsformanden.

DR kræver strafrenter af Eurovision-selskab
DR kræver strafrenter af Eurovision-selskab

Metroxpress har forholdt revisor og direktør hos Time Revision, Thorbjørn Helmo Madsen oplysningerne i sagen, og han undrer sig over Hæstorps forklaring:

- Regionens forklaring hænger jo ikke sammen. De svarer ikke på spørgsmålene, og vi får ikke en fornuftig forklaring på, hvorfor de ikke fortæller, hvor skidt det står til i selskabet, siger han.

Eurovision: Wonderful Copenhagen skylder DR millioner
Eurovision: Wonderful Copenhagen skylder DR millioner

Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth, der sidder i forretningsudvalget, er chokeret over, at udvalget ikke fik de rette oplysninger.

- Jeg er meget rystet over det her. Det virker jo som om, at medlemmerne af Forretningsudvalget er blevet trukket rundt i manegen af en koncerndirektion og en regionsrådsformand, som ikke har fortalt sandheden. Det synes jeg ærligt talt er ganske uhyggeligt, siger han til metroxpress.

Politikere vil pudse Rigsrevisionen på skandaleramt Eurovision-selskab
Politikere vil pudse Rigsrevisionen på skandaleramt Eurovision-selskab

Regionsrådet i Region Hovedstaden holder møde tirsdag klokken 17:00, og her kræver Enhedslistens Susanne Langer svar fra Sophie Hæstorp Andersen.

- Det her vil vi selvfølgelig spørge ind til i dag. Vores krav er, at alt må frem, og hele forløbet nu skal afklares, når vi støtter med de 46 millioner. Vi har over tid fået en række forklaringer på, hvad der kunne forventes af overforbrug, underskud osv., siger Susanne Langer til metroxpress og fortsætter:

- Hver dag har haft sin nye forklaring. Det er i sig selv dybt bekymrende. Derfor vil vi også forlange en helt åben redegørelse for, hvem der har vidst hvad hvornår, ligesom vi vil have en afklaring på, hvordan tilbagebetalingsvilkårene skal være, og hvem der i sidste instans skal hænge på regningen.

LÆS OGSÅ: Eurovision-selskab gav millionordrer til vennerne

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åbenhjertig Hugo Helmig i Tyskland:...
bt.dk
Hobro-stjerne i hård kritik: Råddent...
bt.dk
FCK-angriber helt ude i kulden: Væk...
bt.dk
Tidligere pædagogmedhjælper og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx