Af - 24/01-14 14:42; Opdateret: 27/01-14 12:27

DR-vært kører uden sikkerhedsseleDR-vært kører uden sikkerhedssele

Det er ulovligt og sender et 'meget uheldigt' signal til DR's yngste seere, lyder kritikken fra Rådet for Sikker Trafik. DR-chef: Selen var 'usmidig'.

storybild

Kalle kører konsekvent uden sele på sin musikalske Danmarksturné på DR Ramasjang. (Billede: DR, screendump)

Børnene elsker ham, musikeren Kalle, der på DR Ramasjang kører fra by til by i sin gamle, orange pick up med sit trommesæt på ladet og komponerer sange om Maribo, Ikast og de mange andre provinsbyer, han besøger på sin musikalske Danmarksturne.

Men når kameraet zoomer ind på Kalle bag rattet, fremgår det med al tydelighed, at han og holdet bag programmet har glemt en vigtig ting: Kalle kører konsekvent uden at spænde sikkerhedsselen, som hænger slapt ned bag ham, mens han på vej til for eksempel Ikast kører med den ene arm hængende ud af vinduet.

DR får dialektkritik: Se 'Arvingerne' tale rigtig fynsk
DR får dialektkritik: Se 'Arvingerne' tale rigtig fynsk

Det sender et 'meget uheldigt' signal til DR's yngste seere, lyder det fra dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik Jesper Sølund.

- Det er for det første ulovligt. Desuden er voksne rollemodeller for børn, og det ansvar burde DR være sig bevidst. Hvert år dør 25-40 personer i trafikken, fordi de kører uden sele, siger han.

Jesper Sølund håber, at der er tale om en 'smutter' i DR.

- Hvis der var en kunstnerisk begrundelse for at køre uden sele, kan det i nogen tilfælde forsvares, at for eksempel en skuespiller kører uden sele under en optagelse, fordi det passer til den karakter, skuespilleren spiller. Samtidig er det tilladt at køre i veteranbiler, der ikke er udstyret med en sele. Men det er ikke tilfældet her. Der er ikke nogen undskyldning for ikke at bruge selen. Det er jeg sikker på, at DR får rettet op på.

Derfor smuttede Mette Walsted fra tv-skærmen
Derfor smuttede Mette Walsted fra tv-skærmen

Ulla Hæstrup, redaktør i DR Ramasjang, forsvarer i første omgang den manglende brug af selen med, at den er 'usmidig'.

- Det er naturligvis aldrig hensigten at sløse med trafiksikkerheden. Sagen er, at det er en gammel dame af en bil, vi kører i. Faktisk er det en veteranbil, som derfor ikke har de samme regler og standarder som almindelige biler. Den har en usmidig sele, som ikke er stor nok til at passe Kalle, og derfor bruger vi en mavesele, som ikke kan ses i billedet, skriver hun i en mail til mx.dk og tilføjer:

- Set i bakspejlet er vi godt klar over, at det ikke er et godt signal at sende, at der er en ubenyttet sele synlig i billedet. Derfor vil vi i nye programmer fremover sikre, at der ikke er nogen tvivl for seeren.

Men den forklaring holder ikke i byretten, fastslår Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik med ansvar for lovinformation.

- Når der er en sele i bilen, skal den benyttes – også selv om man kører i en veteranbil. Det gælder nye biler, og det gælder gamle biler, siger hun med krystalklar henvisning til færdselslovens paragraf 80: 'Hvis en siddeplads i bil, på motorcykel eller knallert er forsynet med sikkerhedssele, skal denne under kørslen anvendes af den person, der benytter siddepladsen.'

Derfor smuttede Mette Walsted fra tv-skærmen
Derfor smuttede Mette Walsted fra tv-skærmen

Rigspolitiet har samme opfattelse: Når der en sele i bilen skal den benyttes, oplyser Rigspolitiet til metroxpress.

For det andet har metroxpress gennemgået udsendelserne med lup og har ikke kunnet få øje på den omtalte mavesele – heller ikke i de optagelser, der viser hele Kalles overkrop, mens han fører bilen.

Forelagt de oplysninger, siger Ulla Hæstrup:

- Det er rigtigt, at maveselen ikke har været på i alle optagelser. Det er selvfølgelig ikke i orden at køre uden sele. Det sender et helt forkert signal og er i strid med de værdier, vi står for. Det beklager vi. Allermest beklager vi det forkerte signal, det sender. Det er helt sikkert, at Kalle vil køre med sele i de næste programmer, vi forhåbentlig laver med ham. Der skal ikke hænge en dum sele og dingle.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Strålæggere fik sig en overraskelse:...
bt.dk
Afsløring skærer kæmpe milliardbeløb...
bt.dk
Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx