Af - 13/03-14 08:58

Voksne danskere er bange for mørkeVoksne danskere er bange for mørke

Næsten hver 10. voksne dansker er bange for at være alene, når mørket har lagt sig hjemme i privaten.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Nattens mulm og mørke er uforudsigelig, og hos de fleste børn forekommer mørket som noget farefuldt, men også den voksne befolkning er mørkeræde.

Det viser en undersøgelse, som YouGov Panelet har foretaget for metroxpress, hvor mere end 1000 personer over 18 år er blevet spurgt til, om de er bange, når mørket falder på.

Her svarer ca. halvdelen, at de er bange, når de går alene rundt i en mørk skov, og næsten hver 10. fortæller, at de er bange, når mørket har lagt sig hjemme i privaten.

For Henrik Høgh-Olesen, der er professor ved psykologisk klinik på Aarhus Universitet, kommer tallene ikke som nogen overraskelse.

- I mørket er man i fare, fordi man kan bliver overfaldet, og samtidig er mennesket et komplekst væsen, fordi vi kan forestille os alle mulige ting, siger han.

I undersøgelsen er folk blevet spurgt til, om man befinder sig alene i en skov, i en by eller hjemme hos sig selv, og i alle tre zoner kan mørket give en følelse af frygt, siger professoren.

- I skoven kan der være farlige dyr, og i byen kan man blive overfaldet i mørket, og fordi man er alene, kan ingen hjælpe. I huset er dørene lukkede, men der er måske en mørk kælder, og i mørket bliver lyde fortolket af os, og det kan gøre os bange.

Der findes ingen officielle tal på, hvor mange danskere, der har angst for mørke, men i en psykologpraksis i København behandler man hvert år en række personer med lidelsen.

- Vi behandler 10-20 personer om året, som lider af frygt eller angst for mørke, og det er vigtigt at behandle, for fobier eller angst for mørke kan opleves ubehageligt og intenst, siger Marius Kristoffersen, som er psykolog hos Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen.

Er du bange for mørke, så hører mx.dk gerne fra dig. Skriv til news@mx.dk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx