Af - 01/07-15 07:09; Opdateret: 01/07-15 07:36

Morddømt taxichauffør fik lov til at køre videreMorddømt taxichauffør fik lov til at køre videre

35 taxichauffører har alene i Hovedstaden mistet kortet for blufærdighedskrænkelse, vold og bedrageri siden 2014. En dømt for manddrab fik lov til at beholde kortet.

storybild

Voldsdømte og blufærdighedsdømte taxachauffører kan blive ved med at køre i årevis. Taxanævnet, der kan inddrage deres taxaførerkort, bliver først orienteret, når de hver femte år skal søge om at få fornyet kortet. (Billede: Polfoto)

En taxichauffør blev i december 2013 dømt et års fængsel for medvirken til manddrab.

For få måneder siden måtte hovedstadens taxanævn forny mandens taxikort, da mordet var i ‘privat regi’.

Nævnet skrev til transportministeren ‘for at gøre opmærksom på problemstillingen med taxiførere, der får en dom for vold og mord i privat regi. Nævnet finder det ikke betryggende, at voldelige personer kan være førere af taxier.’

Næstformand i rådet er borgmester i Brøndby, Ib Terp (S).

- Vi fik intet svar. Der er desværre også sager, hvor folk er kørt videre i op til fem år, før vi bliver orienteret om domme for vold mod kunder eller at befamle kunder. Vi opdager først sagerne, når de skal vise en straffeattest hver femte år for at få fornyet førerkortet, siger han.

Københavnerne er trætte af taxiernes rådne kørsel
Københavnerne er trætte af taxiernes rådne kørsel

Alene i hovedstaden har nævnet i 2014 og 2015 behandlet 35 sager mod taxichauffører og vognmænd som følge af kundeklager eller domme. Heraf er der domme for ildspåsættelse, børneporno og vold mod ekskærester.

To er dømt for at have fortsat med at køre taxi, på trods af at de har mistet kørekortet, tre begik blufærdighedskrænkelse mod kunder, fire fiflede med kunders kreditkort, og seks er dømt for vold mod kunder – den ene gav flere slag i hovedet og tog kvælertag på kvindelig kunde.

- Det er forfærdeligt, at nogle chauffører ikke kan opføre sig bedre. Vi er til for kundernes skyld – og det bør være nemmere at få de her personer stoppet, siger John Lindbom, formand for Dansk Taxi Råd.

To mænd hyrer taxi til røveri-turné
To mænd hyrer taxi til røveri-turné

Metroxpress har også talt med nævn i Aarhus og Esbjerg, hvor antallet af sager er færre. I Horsens fik en vognmand, der havde sendt sms’er til skolepiger og haft 20 klagesager i 2010 lov at fortsætte.

SF og Radikale vil tage problemet op med den nye minister.

- Der bør være en grænse for, hvem man lader køre taxi. En dom for manddrab er åbenlyst over, siger Andreas Stenberg (R), transportordfører.

Mens SFs gruppeformand Jonas Dahl siger:

- Folk som sætter sig i en taxi har en forventning om at blive fragtet fra a til b uden de skal bekymre sig om chaufføren. Så det kan jeg godt forstå hvis branchen for kundernes skyld vil gøre det nemmere at stoppe chauffører med domme, siger han.

Det lykkedes ikke at få et svar fra den nyudnævnte transportminister Hans Chr. Schmidt (V) før deadline.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk kendis har tabt sig 25 kilo:...
bt.dk
Se billedet: Mand købte fotografi på...
bt.dk
Anna og Nicolai kan ikke få armene...
bt.dk
Stjerneadvokat om udvikling i Kim...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx