Af Philip Bidstrup - 07/06-17 04:00

Snot på fingrene: Så mange danskere dropper håndvaskenSnot på fingrene: Så mange danskere dropper håndvasken

Vi glemmer at vaske fingre, når vi har pudset næse, afslører ny undersøgelse.

storybild

(Billede: Scanpix)

Hvis du ikke vasker hænder, når du har efterladt snottet i et papir, er der risiko for, at du kan smitte andre med de bakterier, du har pustet ud. Tre ud af fire bruger håndvasken nogle gange, sjældent eller aldrig, efter de har pudset næsen. Det viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for BTMX.

Når forkølelsen er ramt, og næsen skal pudses, er der en vigtig del, der mangler. Nemlig håndvasken. For når du pudser næsen, blæser du bakterier ud på dig selv, som du kan smitte andre med.

»Du har med sikkerhed fået bakterier på hænderne, som du kan give videre til andre,« fortæller Lars Münter, der er sekretariatschef for Rådet for Bedre Hygiejne og fortsætter:

Hver fjerde dansker: Det er ikke o.k. at amme offentligt
Hver fjerde dansker: Det er ikke o.k. at amme offentligt

»Typisk vil det nok være smittefarer som forkølelse, influenza, lungebetændelse og lignende. Der er mange scenarier, men kort sagt kan man jo blive syg. Det er lidt det samme, som hvis der er en, der har lort på hænderne. Det er fyldt med bakterier, og selvfølgelig skal man vaske hænderne. Hver eneste gang, man er i kontakt med kropsvæsker, skal man vaske sine hænder.«

Rådet for Bedre Hygiejne arbejder blandt andet for, at danskerne bliver bedre til at bruge håndvasken. Simpelthen fordi vi er dårlige til det, forklarer Lars Münter.

»Hvis jeg går ud på vejen og skal over, ved jeg, at det er en rigtig god ide at kigge mig for. Og forskellige hygiejniske ting er ikke så meget anderledes end trafikken. Der er ikke noget, man med sikkerhed kan sige, der vil gå galt, men man øger sin risiko for det, hvis man ikke passer på,« siger han og forklarer, at der for eksempel er mange, der ikke tror, at sæbe er en nødvendighed.

Hver anden overvægtig tror, livet bliver bedre uden fedtet: Helene var en af dem
Hver anden overvægtig tror, livet bliver bedre uden fedtet: Helene var en af dem

Men selv om danskerne ikke er gode nok til at vaske hænderne, er det ikke underligt, hvis man spørger hos Rådet for Bedre Hygiejne.

»Tænk på, hvordan børn lærer at børste tænder. Det gør de både derhjemme og hos skoletandlægen. Men hvor meget får vi lært om at vaske hænder? Desværre ikke meget,« fastslår Lars Münter og råder til, hvordan håndvasken skal klares:

»Gør hænderne våde. Kom sæbe på. Skrub i 15-20 sekunder. Skyl hænderne. Tør dem grundigt.«

Læge: Tatoveringer er tikkende giftbomber
Læge: Tatoveringer er tikkende giftbomber

PÅ DISSE TIDSPUNKTER SKAL DU VASKE HÆNDER:

Før du spiser
Før du begynder at lave mad
Efter toiletbesøg
Hvis du har nyst i hænderne eller pudset næse
Når du har tørret snotnæse eller skiftet ble på dit barn
Når du har håndteret råt kød
Når du kommer hjem
Kilde: Rådet for Bedre Hygiejne

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx