Flere oplever at få farlige stoffer i drinks i nattelivetFlere oplever at få farlige stoffer i drinks i nattelivet

Et stigende antal danskere kontakter Giftlinjen, fordi de frygter, at de har fået uønskede stoffer i deres drinks. Eksperter advarer mod fænomenet, der kan have katastrofale følger

storybild

Drugrape. (Billede: Jeppe Michael Jensen)

Hold øje med din drink, når du er i byen. Giftlinjen har de senere år fået flere og flere henvendelser fra danskere, som mistænker, at de er blevet forgiftede af stoffer i deres drinks.

I 2016 har 72 danskere henvendt sig om de uønskede forgiftninger i deres våde varer, og hvis den udvikling fortsætter, vil der blive sat rekord i år.

Professor og overlæge ved Giftlinjen Kim Dalhoff fortæller, at rusen kan komme meget pludselig.

Politiet tester langt mindre for drugrape
Politiet tester langt mindre for drugrape

- Måden man opdager det på kan være, hvis en veninde pludselig er faldet om i byen og ikke er til at komme i kontakt med, selv om hun ikke har drukket ret meget, siger han og påpeger, at det er vigtigt at reagere hurtigt, hvis man mistænker, at man har fået uønskede stoffer i sin drink.

- Stofferne forsvinder meget hurtigt ud af kroppen, og det er derfor vigtigt, at man hurtigt tager en urinprøve og gemmer den i tilfælde af en eventuel senere politianmeldelse, siger Kim Dalhoff.

Ifølge ungdoms- og rusmiddelforsker ved Købehavns Universitet, Jakob Demant, kan der være stor forskel på, hvordan en forgiftning med stoffer opleves.

Mand dømt for at drugrape 20-årig
Mand dømt for at drugrape 20-årig

- Konsekvenserne ved at få stoffer man ikke kender, afhænger i høj grad om, hvilket stof der er tale om. Generelt kan man sige, at folk, der tager stoffer med vilje, knytter virkningen sammen med en positiv stemning, men det kan man ikke, hvis man ikke er forberedt på, hvad man får, og derfor kan det være ekstremt ubehageligt.

Det behøver ikke at være farligt at få stoffer uden at vide det, men det kan give en utrolig uro og måske også angst hos nogle, og derfor er det selvfølgelig også en fuldstændig uacceptabel handling.

Ungdoms- og rusmiddelforsker ved Københavns Universitet, Jakob Demant.

Chef for Stofrådgivningen, Lænke-ambulatorierne, Trine Ry advarer på det kraftigste mod, at man eksperimenterer med at putte stoffer i andre drinks.

Dansk designer-armbånd skal afsløre drugrape
Dansk designer-armbånd skal afsløre drugrape

- Uanset hvilket stof, der er tale om, kan det have katastrofale følger at give det nogen, som ikke er klar over det. Man aner ikke, om den, man giver stoffet, er på medicin eller har fået andre rusmidler, som sammen med stoffet kan få alvorlige konsekvenser”, siger hun.

Ifølge Trine Ry er det især bedøvelsesstoffer som GHB og ketamin, der bliver brugt til at hælde i drinks. Især GHB er ekstremt farligt, fordi det påvirker vejrtrækningen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
United rejste sig efter kæmpe...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx