Af - 30/11-16 20:52

Myndigheder har lukket over 100 opholdsstederMyndigheder har lukket over 100 opholdssteder

124 opholdssteder og plejefamilier fik sidste år taget retten til at passe børn fra sig. Fire gange så ofte som året før ifølge årsrapport fra Socialstyrels

storybild

(Billede: Privat - Anbragt i Helvede/Tv2)

Socialtilsynene tog sidste år retten til at passe børn og unge for det offentlige fra 124 opholdssteder og plejefamilier mod 31 gange i 2014.

Det viser den årlige rapport fra Socialstyrelsen om tilsyn.

Rapporten viser også, at myndighederne har givet flere påbud og sat 44 steder under skærpet tilsyn mod 26 året før. Hele 1.030 gange ringede naboere og beboere til whistleblower-telefoner hos tilsynene over forhold, som de fandt kritisable.

Disse opkald kan have haft betydning, siger tilsynschef Ulla Andersen, Socialtilsyn Midt.

“Vi har haft en stigning i antallet af inddragelsessager fra 2014 til 2015 i forbindelse med regodkendelserne af alle plejefamilier og tilbud. I 2016 er tallet faldet igen. Den nye whistleblowerordning kan også betyde noget, fordi vi her får anonyme informationer, som måske bliver bekræftet under et tilsynsbesøg,“ siger hun.

Det er blandt andet plejefamilier, der er blevet skilt eller at man har placeret et barn i kælderen, der har gjort at man har taget retten til at passe børn på kontrakt for det offentlige, fra steder og plejefamilier.

Der er kommet flere krav til at drive opholdssted og være plejefamilie, forklarer
Mie Andresen, chef for Socialtilsyn Hovedstaden, der siger om sager de har inddraget tilladelsen:

“Manglende ressourcer og overskud hos familien, fysiske rammer der ikke kunne imødekomme barnets eller den unges behov, sygdom hos en af plejeforældrene. Vi har i tilsynet fokus på kvaliteten. Der har jo været en forfærdelige sager fremme som dokumentarprogramet Anbragt i Helvede, hvor børn blev misbrugt seksuelt af plejefamilien,” siger hun.

I Anbragt i Helvede, der blev sendt på tv2 i januar, fulgte man søstrene Nanna Hansen og Sapran Hassna, der blev anbragt hos en plejefamilie efter at deres mor blev dræbt af sin eksmand i 1997. De blev anbragt hos en plejefamilie i Skælskør, der i 2008 blev idømt fem års fængsel for at misbruge den ene pige seksuelt og udøve vold og blufærdighedskrænkelse mod den anden.

Thomas Vorre-Grøntved, formand for Plejefamiliernes Landsforening, er generelt positiv:

“Vi er glade for kvaliteten af tilsynet og at tilsynspligten er flyttet fra kommunerne. Og man derfor har ryttet op og fjernet nogle plejefamilier, der ikke skulle være det,” siger han,” siger han.

Han peger dog på, at mange steder er utilfredse med, at man har fået lov til at foretage uanmeldte tilsynsbesøg.


Så mange flere20142015
Opholdsteder mistet tiladelse318
Plejefamilie mistet tilladelse28106
Skærpede tilsyn2644
Påbud132168
Kilde: Socialstyrelsens rapport om socialtilsynes virksomhed

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt Eriksen-show i sikker sejr!...
bt.dk
Tidligere S-minister afværger...
bt.dk
Remee er ikke imponeret over Sanne:...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx