Af - 22/09-16 04:00

Røgfri tobak hitter: Så mange unge danskere tager snusRøgfri tobak hitter: Så mange unge danskere tager snus

Det er ulovligt at sælge, men alligevel har knap hver femte unge mand taget snus i løbet af det seneste år. Myndighederne får kritik for ikke at advare mod tobakkens skadevirkninger.

Bildstrecke im Grossformat »

Tusinder af unge propper hver dag snus op under overlæben og nyder nikotinen i blodet.

Tidligere var trenden nærmest ikke-eksisterende i Danmark, men den lille tobakspose har vundet stor udbredelse gennem de seneste 10 år.

En undersøgelse, YouGov har foretaget for metroxpress, viser, at tæt på hver femte mand mellem 18 og 29 har brugt snus det seneste år. Det svarer til omkring 80.000 snusbrugere.

Ulovligt snus trender hos hovedstadens unge
Ulovligt snus trender hos hovedstadens unge

Og tallet er sandsynligvis højere. I de seneste måneder har flere medier fortalt om den store udbredelse af snus på ungdomsuddannelser og endda i folkeskoler. Dermed cirkulerer stimulansen, der er ulovlig at sælge, også blandt unge under 18 år.

Trenden bekymrer Kræftens Bekæmpelse.

- Snus er kræftfremkaldende – det kan give kræft i bugspytkirtlen, som er en af de kræftformer med de dårligste prognoser – men hovedproblemet er, at man bliver afhængig af nikotin, og det kan blive en indgang til at bruge andre former for tobak, siger Niels Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse.

Han undrer sig over, at myndighederne ikke gør mere ved problemet. Både ved at stoppe det ulovlige salg, der foregår mange steder, og ved at søsætte kampagner, der gør de unge opmærksomme på farerne ved snus.

Forskere advarer: Snus er langt farligere, end vi troede
Forskere advarer: Snus er langt farligere, end vi troede

Sidstnævnte bakkes op af Ulrik Schiøler Kesmodel, professor ved Herlev Hospital, der har forsket i tobaksrelaterede sygdomme:

Information om snus bør indgå på niveau med cigaretter og andre tobaksskadelige virkninger. Snus findes i Danmark og bliver brugt – vi kender bare ikke den præcise udbredelse – så der bør informeres om skadevirkningerne.

Selv om antallet af unge snusbrugere er steget i de seneste 10 år, har de danske myndigheder ikke gjort noget særligt for at oplyse om farerne ved tobakken.

Det sker ellers både i Norge og Sverige, hvor snus også er udbredt blandt unge. Her søger kampagner målrettet de unge snusbrugere at advare mod tobakken, der kan resultere i flere kræftformer og medføre nikotinafhængighed.

Borgmester vil stoppe Københavns investeringer i tobak
Borgmester vil stoppe Københavns investeringer i tobak

- Vi har ingen borgerrettede indsatser i øjeblikket, men vi følger området, siger Nina Krogh Larsen, akademisk medarbejder i Sundhedsstyrelsen.

Hun regner med, at styrelsen i løbet af 2016 har et overblik over skaderne ved snus. Det foregår ved at gennemgå international litteratur om emnet.

- Vi har ikke nye tal, der viser en stigning i brugen af snus, men hører på vandrørene, at der er et stigende forbrug blandt unge. Vi er ved at opdatere vores viden i forhold til de sundhedsskadelige effekter, og så vil vi efterfølgende tage stilling til, om det er et område, vi skal have mere fokus på i forhold til forebyggelse.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har ikke haft mulighed for at kommentere sagen, da hun befinder sig i New York.

Tobias stod med en klump hud på fingeren - advarer nu mod overforbrug af snus
Tobias stod med en klump hud på fingeren - advarer nu mod overforbrug af snus

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx