Af - 17/09-13 06:00

DF og Enhedslisten om stop for studierabat: ForligsbrudDF og Enhedslisten om stop for studierabat: Forligsbrud

Transportministeren skal genlæse forligstekst og give alle studerende billig transport, lyder det Enhedslisten og DF. Det har ministeren tidligere afvist, men nu åbner hun en dør på klem.

storybild

Enhedslisten og Dansk Folkeparti lægger pres på transportminister Pia Olsen Dyhr (SF). Hun skal rette sig eter ordlyden i forligstekst om transportrabat til studerende, lyder kravet fra de to forligspratier. (Billede: Polfoto/Polfoto / arkiv)

Det er forligsbrud, når transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) nægter at give alle studerende rabat på kollektiv transport. Sådan lyder det fra Enhedslisten og DF, efter hun over for metroxpress har fastslået, at kun studerende, der modtager SU har ret til det billige Ungdomskort til kollektiv trafik.

LÆS OGSÅ: Minister: Pas dine studier, hvis du vil have billig transport

Fra 1. august i år betyder det, at studerende, der er indskrevet på en videregående uddannelse – men som har mistet retten til SU – ikke har ret til Ungdomkortet.

Men den går ikke, siger transportordfører Henning Hyllested (EL) for i aftaleteksten mellen regeringen, DF og Enhedslisten fra 12. juni 2012 står der sort på hvidt, at 'alle unge skal have lige adgang til uddannelse' og i det ledsagende faktaark står der: 'Ungdomskortet tænkes tilbudt (…) alle der går på en videregående SU-berettiget uddannelse'.

- Forligsteksten er gældende, og den siger kun noget om, hvilke uddannelser, der er omfattet, nemlig alle SU-berettigede, siger Henning Hyllested.

LÆS OGSÅ: Studerende mister retten til billig transport

Samme melding lyder fra Dansk Folkeparti.

- Vi står selvfølgelig inden for aftaleteksten. Det er den, der gælder, og ikke nogle embedsmænds fortolkning af den. Det vil vi vi gøre ministeren opmærksom, siger transportordfører Kim Christiansen (DF).

300-600 RUC-studerende har mistet rabat

For en studerende, der pendler fra København til RUC, løber transportministerens fortolkning af forligsteksten op i en månedlig ekstra transportudgift på 673 kroner. På RUC rammer det 300-600 studerende, oplyser Danske Studerendes Fællesråd på baggrund af tal fra RUC's studieadministration.

- De mister, hvad der svarer til to måneders husleje i rabat om året. Det er vanvittig mange penge for en studerende, siger han og tilføjer:

- Det er rystende, at en minister går på kant med forligsteksten. Jeg har en klar om, at hun retter ind og følger ordlyden i forliget.

De Radikales transportordfører Andreas Steenberg erkender, at forligsteksten godt kunne være 'klarere formuleret', men han afviser, at de De Radikale er er bundet af formuleringen om, at ungdomskortet er til 'alle der går på en SU-berettiget uddannelse'.

- Det kan godt være, at det skulle være klarere formuleret, men min holdning er, at man kun skal have rabat på transport til studiestedet, hvis man er studieaktiv og SU-berettiget.

Minister åbner dør på klem

Metroxpress bad i går om et telefoninterview med transportministeren om sagen. Det afslog ministeren via sin pressestab med henvisning til, at hun var i udlandet. I mail til metroxpress skriver hun, at:

- De regler, der ligger til grund for at kunne få et Ungdomskort på i dag, er en videreførsel af de regler, man kunne få det tidligere såkaldte Uddannelseskort med. Regler for at få et Ungdomskort følger SU-regler, som administreres af Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser (MFIVU), for det er naturligt at disse følges ad, således at studieaktive studerende kan få befordringsbidrag.

Hun afviser imidlertid ikke længere kategorisk at lempe reglerne, idet hun tilføjer:

- Vi er nu ved sammen med MFIVU ved at se på den konkrete problemstilling for studerende, der har mistet retten til SU, men stadig går på en videregående uddannelse.

Sagen er sat på dagsordenen til det næste møde i forligskredsen. Mødet er endnu ikke datosat.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Statskassen lænset for milliarder: Nu...
bt.dk
Støjberg-opgør i Venstre: Det havde...
bt.dk
Amalie Dollerup efter premieren: Jeg...
bt.dk
Simon Kjærs ven bad om et godt...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx