Af Ritzau - 01/06-17 14:13; Opdateret: 01/06-17 16:47

Det bliver lettere at få lov til at kystsikre med stenDet bliver lettere at få lov til at kystsikre med sten

Kommunerne skal fremover tage stilling til kystbeskyttelse. Det skal gå hurtigere og mindre bureaukratisk.

storybild

Sandfodringen kan som her ved Vejlby vest for Lemvig foregå ved, at en sandsuger sejler tæt på kysten, hvor den enten kan forbinde sig til et rørsystem, der pumper sandet ind på stranden, eller den kan sende sandet i stråler ind mod stranden. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Det bliver nemmere at få lov til at sikre de danske kyststrækninger med sten og betonblokke.

Det vil ifølge Miljø- og Fødevareministeriet være en af konsekvenserne af den aftale om næste års økonomi, som regeringen og kommunerne er blevet enige om torsdag.

Ifølge Miljøministeriet sikrer aftalen, at det bliver nemmere, hurtigere og mindre bureaukratisk at beskytte landets kyster.

I fremtiden er det den lokale kommune, der skal tage stilling til kystbeskyttelsessagerne. Og en række krav om tilladelser og dispensationer for etablering af kystbeskyttelse for de store fælles projekter fjernes.

Borgerne vil i højere grad få mulighed for at vælge en anden form for kystsikring end sandfodring. Det kan være kystsikring med sten.

Sandfodring betyder, at man hælder ekstra sand eller småsten på kyster, der eroderes af bølger og strøm. Men mange grundejere, blandt andre ejere af sommerhuse ved den jyske vestkyst, mener ikke, at det er effektivt nok.

De vil altså få bedre chancer for at få lov at kystsikre på anden vis. Ulempen ved den hårde kystsikring er, at det kan føre til erosion andre steder langs kysten.

Og en regel, der har betydet, at borgere fik afslag på kystbeskyttelse, hvis ikke der vil være umiddelbart behov for kystsikring inden for 25 år, bliver fjernet.

- Det giver ingen mening, at borgere, der selv er parat til at betale for at beskytte deres egen ejendom, får et nej fra myndighederne, udtaler miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse:

- Det ændrer vi nu, ligesom der bliver flere muligheder for at beskytte ubebyggede arealer som for eksempel haver og landbrugsarealer.

Ændringen vækker glæde hos landbrugets interesseorganisation.

- Oversvømmelser for lavtliggende områder er et væsentligt problem, fastslår erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer Morten Holm Østergaard i en skriftlig kommentar.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx