Af - 13/05-14 08:52

Dyremishandlere får fire millioner tilbage fra EUDyremishandlere får fire millioner tilbage fra EU

500 landmænd får fire millioner kroner tilbage, fordi Fødevareministeriet siden 2007 ulovligt har taget landbrugsstøtte fra landmænd, der har mishandlet deres dyr. S kræver nu nye EU-regler

storybild

500 landmænd, der er blevet trukket fire millioner kroner i landbrugsstøtte for at bryde dyreværnsloven, får nu penge tilbage. Danmark har nemlig tolket EU-regler for vidtgående. (Billede: Professor Henrik Elvang Jensen)

Der er fire millioner kroner på vej til cirka 500 danske landmænd, der har slået deres grise eller mishandlet deres dyr på anden måde.

Dansk svinekød boykottes i svensk supermarked: Kunderne jubler
Dansk svinekød boykottes i svensk supermarked: Kunderne jubler

Fødevareministeriet har nemlig uden lovhjemmel fra EU trukket i landbrugsstøtten fra landmænd, der ikke har behandlet deres dyr ordentligt og overtrådt dyreværnsloven.

Overlæge i vidneskranken: De første danskere er døde af resistent svine-bakterie
Overlæge i vidneskranken: De første danskere er døde af resistent svine-bakterie

- Det er helt grotesk, hvis landmand som har mishandlet deres dyr skal have penge tilbage. Landbrugsstøtte skal gives til dem som behandler dyrene ordentligt, siger chefkonsulent, Birgitte Damm, Dyrenes Beskyttelse.

Reglerne bliver nu ændret, fordi en dansk landmand fornyelig fik landsrettens ord for, at han skal have fuld landbrugsstøtte, selv om han han er taget i at slå sine grise.

Danske svinetæsk vækker vrede i udlandet
Danske svinetæsk vækker vrede i udlandet

Efter sagen krævede brancheforeningen Danske Svineproducenter landbrugsstøtten tilbage til landmænd, der i 500 sager var blevet trukket i landbrugsstøtten efter dyreværnssager siden 2007.

Og i fredags gav ministeriet sig.

- Da vi gennemgik de krav, der handler om omsorgsfuld behandling af dyr, kunne vi se, at vores regler i Danmark har været for vidtgående i forhold til EU’s regler, skriver Steen Bonde, enhedschef i NaturErhvervstyrelsens Center for Arealtilskud, der styrer landbrugsstøtten for Fødevareministeriet til metroxpress.

20 landmænd er flere gange taget i grisebank
20 landmænd er flere gange taget i grisebank

Danmark har siden 2007 trukket landmænd, der bliver taget af myndighederne i at overtræde dyreværnsloven i landbrugsstøtten. Men Eu-reglerne giver kun lov til at trække støtten fra landmænd, der ikke fodrer og giver vand til deres grise, køer og får.

Metroxpress har afsløret, at 238 ud af de 4.181 svineproducenter siden 2008 har fået en indskærpelse, bøde eller politianmeldelse for slagmærker på deres grise. 20 har endda haft mindst to sager.

Danske svin får tæsk med jernkæder og værktøj
Danske svin får tæsk med jernkæder og værktøj

Socialdemokraternes topkandidat Jeppe Kofod vil arbejde for, at det bliver nemmere at tage landbrugsstøtten fra dyremishandlere.

- Jeg mener, at gentagne brud på dyreværnsloven skal koste landbrugsstøtten helt eller delvist. Det skal have konsekvenser, siger Jeppe Kofod.

Sådanne regler skal vedtages i EU før de er lovligt.

Venstres spidskandidat Ulla Tørnæs mener, at Socialdemokraternes krav er for vidtgående.

- Jeg tror ikke på, at vi løser problemerne med dyrevelfærd ved at sætte barren urealistisk højt, som Jeppe Kofod vil, siger hun.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
Borgere i protest: Historisk kro står...
bt.dk
Studerende anklagede Støjberg for at...
bt.dk
Tidligere pornomodel står frem: Peter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx