Af - 25/01-17 08:46

Danskere sælger stoffer i nettets mørkeste kroge: Omsætter for millionerDanskere sælger stoffer i nettets mørkeste kroge: Omsætter for millioner

På tre et halvt år har danske pushere omsat stoffer for over syv millioner kroner på skjulte hjemmesider, viser ny rapport.

storybild

(Billede: Handout)

Med få klik kan stofbrugere fra hele verden købe ind på et stort elektronisk marked, hvor ecstasy, kokain, hash og hundredevis af andre stoffer præsenteres udførligt med pris, billeder og anmeldelser.

Stofferne handles på de såkaldte Kryptomarkeder også kaldet mørkenettet, og her handler danske pushere flittigt viser en ny rapport fra Københavns Universitet, der for første gang har kortlagt omfanget af omsætning og transaktioner i Danmark.

Fra 2013 til Juni 2016 omsatte danske sælgere stoffer for minimum 7.3 millioner kroner på kryptomarkederne. Køberne kommer både fra Danmark og resten af verden, og ifølge rusmiddelforsker og hovedforfatter til rapporten Jakob Demant, er der flere årsager til, at handlen på de digitale stofmarkeder blomstrer.

FBI tippede Københavns Politi om danske dopingsælgere
FBI tippede Københavns Politi om danske dopingsælgere

“Brugerne kan sidde i en situation, hvor de føler sig trygge og kan bruge tid på at vælge kvalitet, fordi de kan sidde og læse anmeldelser. De ved, hvad det er for stoffer de køber, og kryptomarkederne er generelt kendt for at levere rigtig god kvalitet, og så er der et langt større sortiment”, siger Jakob Demant og fortsætter:

“Samtidig beskytter krypteringen, forsendelsen og betalingsmetoden dem mod politiets opmærksomhed”, siger Jakob Demant og påpeger, at det ikke er ensbetydende med, at folk der køber stoffer på kryptomarkederne ikke kan rammes af politiets aktioner.

Sektionsleder ved Rigspolitiets center for cyberkriminalitet, NC3, Rebekka Schjellerup, understreger, at stofhandlen på kryptomarkederne ikke går under politiets radar.

Dansk forskning skal åbne det skjulte internet for os alle
Dansk forskning skal åbne det skjulte internet for os alle

“Vi er til stede der også, og man skal være opmærksom på, at man ikke er mere anonym end som så. Vi har værktøjerne til at efterforske, og har haft flere sager, der har ført til dom. Også selv om der blev handlet med bitcoins (anonym virtuel valuta, red.)."

Det kræver en vis teknisk kunnen. Man skal finde markedspladserne, man skal registrere sig, og så skal man købe bitcoins. Det kræver en indsats, som man ikke skal underkende, men mere vanskeligt er det heller ikke.

Rusmiddelforsker og lektor ved Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, Jakob Demant.

Stoffer med posten

Det er ikke kun de danske pushere, der har fået øjnene op for de digitale stofmarkeder. Ifølge rapporten ‘Kryptomarkeder i en dansk og skandinavisk kontekst’ var der 11.031 handler med stoffer i Danmark på kryptomarkeder fra 2013 til juni 2016.

De hemmelige virtuelle stofmarkeder sender altså både stoffer ind og ud af Danmark med posten, og i SKAT er man opmærksom på, at narkotika er en vare, der kan bestilles på nettet.

Danskere køber narko på denne hjemmeside
Danskere køber narko på denne hjemmeside

”Der kommer tusindvis af pakker hver dag, og det ville ikke være muligt at undersøge dem alle sammen uden det ville give betydelige forsinkelser på leverancen af breve og pakker , men vi laver en bred kontrol og foretager både generelle stikprøver og mere kvalificerede stikprøver”, fortæller Underdirektør i SKAT, Preben Buchholtz Hansen og forklarer, at SKAT har forskellige værktøjer til at kontrollere.

“Efterhånden er de internationale forsendelser både inde- og udenfor EU samlet på nogle få centre, og her har vi en opgave i forhold til at kontrollere det, der kommer ind. Når vi laver kontrollen, ser vi blandt andet på, hvilke lande posten kommer fra, og hvordan emballagen ser ud. Så har vi også hunde, vi har scannere og vi har toldernes erfaring og næse for, hvor det er, vi skal kigge hen. Endelig får vi også informationer blandt andet fra politi og andre toldmyndigheder”

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Passagerbus brød i brand midt i...
bt.dk
Birgitte Hjort om kampen for...
bt.dk
Michael står frem: Jeg sov i Madsens...
bt.dk
Hastet til hospitalet med helikopter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx