Af Trina Nielsen,Julie Bülow - 20/03-18 13:37; Opdateret: 21/03-18 22:37

Forskning skal forebygge selvmord på skinnerne: 'Man kan ikke spå om den slags' Forskning skal forebygge selvmord på skinnerne: 'Man kan ikke spå om den slags'

I år har mellem 12 og 14 personer taget deres eget liv på de danske jernbaner, anslår havariinspektør. Nu skal forskning forsøge at forebygge selvmord på skinnerne.

storybild

(Billede: Jens Nørgaard Larsen)

I 2017 mistede 25 personer livet i selvmord på de danske jernbaner. Lige så mange mistede forrige år livet ved selvforskyldte togpåkørsler, og det var faktisk det laveste antal i ti år. Det viser tal fra Trafikstyrelsen. Men i år ser udviklingen allerede anderledes ud.

Selvom der endnu ikke officielt er indsamlet tal for det indeværende år, så gisner havariinspektør for jernbanerne i Havarikommissionen John Krouel om, at tallet kan overstige de forrige år. Foreløbig har der været mellem 12 og 14 påkørsler i 2018, anslår han.

»Man kan ikke spå om den slags, og der er ikke rigtig et mønster i, hvornår der sker flest påkørsler. Men hvis den her kadence holder, så når vi i hvert fald over de forrige år,« siger han.

DSB er gået sammen med Center for Selvmordsforskning i et forskningsprojekt, der skal forebygge selvmordsadfærd og samtidig undersøge følgevirkninger for det personale, der er indblandet i en togpåkørsel.

Forskningsprojektet blev søsat i oktober sidste år, men dataindsamlingen er først lige begyndt og løber året ud.

Håbet er, ifølge forsker ved Center for Selvmord Lilian Zøllner, at man kan mindske antallet af selvmord på skinnerne.

»Jo mere viden, man har, jo større er muligheden for, at DSB kan målrette en forebyggelsesindsats,« har hun tidligere sagt til TV2 Østjylland.

Sikkerhedschef hos DSB Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen fortæller, at man gerne vil personpåkørsler til livs, både fordi selvmord i sig er tragisk, men også fordi det i høj grad påvirker deres ansatte. Derfor bidrager DSB med personale og ressourcer til forskningen.

Direktør for Livslinien, som arbejder på at forebygge selvmord, Jeppe Kristen Toft, bifalder al forskning, der sætter fokus på at forebygge selvmord, og kalder samarbejdet et godt initiativ.

»Alt, der kan hjælpe os med at blive klogere på, hvad der bringer mennesker til at begå selvmord, og hvad vi kan gøre for at forhindre det, er meget velkomment,« siger han.

Han efterlyser dog en national handlingsplan for selvmordsforebyggelse. Det gælder nemlig ikke kun om at forebygge selvmord, som sker på jernbanerne, men selvmord i alle former mener han.

»Alle selvmord er ulykkelige. Det kan ikke gradbøjes. Men vi kan også se det ulykkelige i, at andre bliver berørt af et selvmordsforsøg. Både pårørende og eksempelvis lokomotivførere,« siger Jeppe Kristen Toft.

Selvmord på skinnerne

  • I 2016 var der 25 selvmord på jernbanen i Danmark. Det er det laveste antal i 10 år. Det samme tal gik igen i 2017.
  • I 2015 var der 7 selvmord i Norge, 48 i Finland og 86 i Sverige.
  • I EU har antallet af selvmord ligget omkring 3.000 selvmord om året siden 2010. Dette er også tilfældet i 2015, hvor antallet var 2762. Af EU-lande med en jernbane, var der i 2015 færrest i Irland, hvor der var 2 selvmord, og flest i Tyskland, hvor der var 806.
 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så snak med nogen om det.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-04.

“Det handler ikke om, hvorvidt man oplever det, men om hvornår”

Når lokoførere oplever en personpåkørsel, bliver de sat i en forfærdelig situation.

Derfor er det vigtigt, de har mulighed for at hente støtte, og en vigtig støtte er den, de får fra hinanden internt, siger Carsten Jokumsen, kommunikationsansvarlig hos Dansk Jernbaneforbund

Han fortæller, at alle togselskaber i landet har et kolleganetværk.

»Når der er sket en personpåkørsel, så bliver pågældende lokomotivfører siddende i førerrummet - og så kommer der en kollega fra kolleganetværket og hjælper ham væk.«

Ifølge Carsten Jokumsen kan man ikke sige, præcis hvor mange lokomotivførere der er udsat for personpåkørsler:

»Vi har et ordsprog, der siger; det handler ikke om, hvorvidt man oplever det, men om hvornår. Det er kun tilfældigheder, at nogle aldrig oplever det, mens nogle oplever det en del gange.«

Når den berørte lokofører er blevet hjulpet ud af toget, sætter han sig i et rum med kollegaer, der selv har oplevet en personpåkørsel, og de taler med ham og deler erfaringer.

»I første omgang bruger man ikke kliniske fagpersoner. Mange års erfaring viser, at den der kollegiale én til én er enorm effektfuld,« siger Carsten Jokumsen

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

‘Bad boys’-Amalie: Sådan er Lasses og...
bt.dk
Michael Dyrby: Stop bureaukraterne
bt.dk
Verdensstjerne i København: 'Jeg...
bt.dk
Kæmpe dominans: Barcelona smadrer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx