Af Ritzau - 30/05-17 13:38; Opdateret: 30/05-17 17:40

Regeringen vil sætte integrationsydelsen nedRegeringen vil sætte integrationsydelsen ned

Som led i regeringens udspil til at få flere til at arbejde længere skal integrationsydelsen sænkes.

storybild

Finansminister Kristian Jensen (V) kunne tirsdag præsentere regeringens udspil "Flere år på arbejdsmarkedet". En del af pakken lægger op til, at regeringen vil sætte integrationsydelsen ned. (Billede: Scanpix/Ida Marie Odgaard)

Integrationsydelsen, der i forvejen kritiseres for at være meget lav, skal sættes yderligere ned.

Regeringen vil "styrke tilskyndelsen til beskæftigelse" for modtagere af integrationsydelse ved at sænke ydelsen med to procent.

Integrationsydelsen gives til personer, der har opholdt sig i Danmark i mindre end syv år ud af de seneste otte år.

En lavere ydelse skal give større tilskyndelse til at komme i job, lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V). Men ydelsen er så lav, at der ikke kan skæres i den, mener Alternativets finansordfører, Josephine Fock.

- Det er meget problematisk, at man endnu en gang forringer integrationsydelsen. Det er en hetz mod mennesker med anden etnisk herkomst end dansk, siger hun.

Spørgsmål: Er det ikke mere en symbolsk handling, når ydelsen kun skæres med to procent?

- I forhold til hvor få penge de her mennesker har, så er det jo ikke bare symbolsk. Børnene vokser jo op i fattigdom, siger Josephine Fock.

Samtidig vil regeringen stramme opholdskravene for modtagere af folkepension, ældrecheck og førtidspension.

Reglerne ændres, så man skal opholde sig her i landet 9/10 af perioden fra det fyldte 15. år til pensionsalderen for at få fuld pension.

- I dag skal du være 40 år i Danmark fra dit fyldte 15. år og til pensionsalderen for at få fuld pension. Det ændrer vi, så man skal have været her i 9/10 af perioden, siger Kristian Jensen.

Dermed stiger opholdstidskravet, når folkepensionsalderen stiger. Personer, der har opholdt sig kortere tid i Danmark, kan fortsat opnå "brøkpension".

Det får også hårde ord med på vejen fra Josephine Fock.

- Det vil betyde, at man skal have boet i Danmark i 45 år for at få fuld pension. Man rammer de mennesker, der ikke er født her, og det er et stort problem.

Regeringen vil også omdanne det dansktillæg, personer på integrationsydelse kan modtage, til en danskbonus.

Dansktillægget tilskynder udlændinge til at lære dansk. Det gives, når man har bestået Dansk 2 eller en prøve på et tilsvarende eller højere niveau.

- Vi afskaffer det dansktillæg, der er i dag, og indfører en bonus, så man får en kontant og skattefri bonus på 6000 kroner, hvis man består danskprøve 2, siger Kristian Jensen.

Omlægningen skal sikre, at en modtager af integrationsydelse ikke kan have et højere månedligt rådighedsbeløb end en kontanthjælpsmodtager.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny milliardfond vokset ud af...
bt.dk
Armstrong indgår millionforlig med...
bt.dk
Naboer stiktossede over nyt...
bt.dk
Advarer mod aggressiv og smitsom...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx