Af - 12/03-14 07:00; Opdateret: 12/03-14 07:26

35.000 danske pas er forsvundet35.000 danske pas er forsvundet

Antallet af forsvundne danske pas er på ti år næsten fordoblet.

storybild

Antallet af forsvundne danske pas er på ti år næsten fordoblet. (Billede: Polfoto)

Alarmerende, siger konservative, som vil have undersøgt om de sammen mennesker, mister passet igen og igen og blot sælger passene.

Ufatteligt mange danskere mister hvert år deres pas. 34.949 danskere meddelte sidste år politiet, at deres pas var stjålet eller forsvundet, viser nye tal, som Rigspolitiet har trukket for Metroxpress.

Her er politiets teori om mænd med stjålne pas
Her er politiets teori om mænd med stjålne pas

Året før var det hele 36.363 eksemplarer af det rødbedefarvede dokument, som folk måtte meddele politiet var væk.

På ti år er antallet af forsvundne pas næsten fordoblet. I 2003 mistede danskere 19.257 fremgår det af et Folketingssvar fra 2005. I årene før lå tallet for mistede pas fast på 17-20.000.

Stigningen er så voldsom, at den konservative retsordfører, Tom Behnke, vil have en forklaring.

Mand med stjålet pas var fra Iran
Mand med stjålet pas var fra Iran

- Stigningen på få år er jo alarmerende. Man må da spørge om det er de samme mennesker, der mister deres pas igen og igen. Man kan nemt få den mistanke, at de sælger passene til andre, siger Tom Behnke.

I weekenden kom det frem, at to af de borgere, som var ombord på det malaysiske fly til Beijing, var kommet om bord med henholdsvis et stjålet østrigsk og italiensk pas. Den ene var endda på vej mod Danmark.

At bruge et pas, hvor man bare ligner ham på fotoet, er et helt almindeligt trick blandt menneskesmuglere. Det fremgik allerede af den hollandske rapport 'Mensensmokkel' i 1999, hvor der står, at vestlige grænsevagter ikke kan se forskel på folk fra sri lanka.

- Det foregår også i Danmark. Folketingets retsudvalg har netop besøgt lufthavnen, hvor paskontrollen viste os, hvordan de forsøgte at afsløre, når folk brugte andres pas. Der foregår en omfattende sortbørshandel med pas. Og hvis der er folk, som mister mange pas, så bør man måske holde øje med dem, siger SFs retsordfører Karina Lorentzen.

Passager med stjålet pas på forsvundet fly identificeret
Passager med stjålet pas på forsvundet fly identificeret

Nogle af de forsvundne pas forsvinder i posten. Når du bestiller et pas på rådhuset, så sender de passet, når det er færdigt. 185 pas forsvandt på den måde i posten i 2013 og 163 året før.

- Vi følger bare loven og sender pas som almindelig brevpost, siger presseansvarlig Rasmus Gorm Hansen fra Borgerservice i Københavns Kommune.

Det er blot cirka en halv procent af de forsvundne pas, der forsvinder med posten.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx