06/03-14 06:08

Tusindvis af danskere hæver børnepenge i SverigeTusindvis af danskere hæver børnepenge i Sverige

Flere danskere hæver børnepenge i Sverige, end polakker hæver børnepenge i Danmark, viser tal.

storybild

(Billede: Polfoto)

Mens de danske politikere diskuterer, om udlændinge skal have ret til at hæve dansk børnecheck fra første dag, de stempler ind på en dansk arbejdsplads, hæver danskere i stor stil svensk børnebidrag på den anden side af sundet.

Nye tal viser, at 3212 danskere har modtaget det svenske barnbidrag i 2013, skiver Avisen.dk, der har tallene fra Försäkringskassan, som udbetaler ydelsen i Sverige.

Politisk slagsmål om børnecheck intensiveres
Politisk slagsmål om børnecheck intensiveres

I samme periode har 3000 polakker modtaget dansk børnecheck, oplyser Udbetaling Danmark, som udbetaler ydelsen herhjemme.

- Det viser jo, at den her debat om, hvor meget vi betaler ud til andre end danskere, skal ses i sammenhæng med, at der også er danskere, der udnytter den frie bevægelighed, siger juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet til Avisen.dk.

Ifølge professoren kan hverken de polakker eller de danskere, der hæver børnepenge uden for deres hjemland, beskyldes for at være velfærdsturister.

Bag om børnecheck: Tysk statsborger udløste dansk opgør
Bag om børnecheck: Tysk statsborger udløste dansk opgør

- Meget tyder på, at de polske arbejdstagere er billige i drift, fordi deres børn typisk bor i Polen. De trækker altså ikke på andre dele af den danske velfærd såsom gratis lægehjælp og skolegang, siger Kirsten Ketscher.

Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) holder fast i, at der skal gøres noget, selvom danskere i lige så stor grad som polakker hæver børnecheck i udlandet.

- En polsk industriarbejder tjener i gennemsnit 68.000 kroner om året. En dansk børnecheck udgør 31.000 kroner om året, hvis han har to børn på et og fire år.

- Det er altså næsten en halv årsløn. Og det er selvfølgelig fristende, og derfor er vi nødt til at få en politisk drøftelse af de her ting med regeringen, siger han.

Michelles børnecheck skæres: Træt af at dele ud
Michelles børnecheck skæres: Træt af at dele ud

Tirsdag oplyste Skatteministeriet, at det kræver mindst ni timers arbejde om ugen i minimum en måned, før for eksempel en polak lever op til det beskæftigelseskrav, der giver ret til en børnecheck.

/ritzau/


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx