Af Agnete Finnemann Scheel - 11/11-15 07:07

Et EU-ja åbner for at bruge hemmelige civile agenterEt EU-ja åbner for at bruge hemmelige civile agenter

"Diskrete undersøgelser" kan blive en realitet i Danmark, og det er et nybrug med dansk retskultur, lyder det.

storybild

People walk upstairs at an underground station with an European flag in Berlin, Germany, Thursday, June 25, 2015. The underground station is next to the House of Europe in Berlin and the European flag is promoting the EU information desk at the building. Letters read: "Question on EU?" (AP Photo/Markus Schreiber) (Billede: Markus Schreiber)

Danske borgere og virksomheder vil i fremtiden kunne blive efterforsket af civile embedsmænd, der optræder i rollen som hemmelige agenter i straffesager.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Ifølge både Justitsministeriet og eksperter bliver Danmark som et nybrud i dansk retskultur bundet af EU-bestemmelser om såkaldte "diskrete undersøgelser", hvis danskerne 3. december stemmer ja til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Qvortrup om EU-kampagner: Ja-partierne er amatører
Qvortrup om EU-kampagner: Ja-partierne er amatører

Der er konkret tale om, at de øvrige EU-lande kan anmode Danmark om bistand til "efterforskning i straffesager, som foretages af embedsmænd, der arbejder under dække eller falsk identitet", skriver Justitsministeriet i et notat ifølge Jyllands-Posten.

Notatet handler om konsekvenserne for Danmark ved det såkaldte direktiv om den europæiske efterforskningskendelse, som er én af de retsakter, som danskerne skal stemme om.

Formand for strafferetsudvalget i Advokatrådet Sysette Vinding Kruse advarer om, at Danmark begiver sig ind på "en farlig glidebane", hvis embedsmænd får lov at arbejde som hemmelige agenter, og at det er "retssikkerhedsmæssigt meget betænkeligt".

DF går efter at få genindført omstridt grænsekontrol
DF går efter at få genindført omstridt grænsekontrol

Udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) bekræfter over for Jyllands-Posten, at der i tilfælde af et ja "vil være situationer, hvor man vil kunne foretage efterforskningsskridt, der ikke er tradition for i Danmark".

Alle tre nej-partier er stærkt kritiske.

Justitsminister Søren Pind (V) oplyser i et skriftligt svar til avisen, at Danmark "ikke vil være forpligtet til at tillade diskrete undersøgelser, som ikke ville kunne foretages efter dansk ret", og at Danmark kun vil benytte "civile agenter i meget begrænset omfang".

LÆS OGSÅ: Cameron: EU-afstemning er vigtigste valg i briters liv

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superligaens bedste: Her er de 11...
bt.dk
Mand omkommet - faldt i vandet ved havn
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx