Af - 23/11-16 22:40

Hver 10. vil gerne kende sin dødsdagHver 10. vil gerne kende sin dødsdag

Lidt færre end 10 procent af danskerne kunne godt tænke sig at vide, hvornår de skal herfra. Det er især unge, der gerne vil vide besked, viser undersøgelse.

storybild

Især unge mennesker vil gerne vide, hvornår manden med leen aflægger besøg.

Hvis det kunne lade sig gøre, ville du så gerne vide, hvornår og hvordan du skulle dø?

Til det spørgsmål svarer ni procent af danskerne ja, imens 10 procent svarer ved ikke. Blandt de unge - i aldersgruppen 18-29 - ønsker 14 procent at vide besked.

Det fremgår af en ny YouGov-undersøgelse foretaget for metroxpress.

Folk raser over 24-årigs selfie med død bedstefar
Folk raser over 24-årigs selfie med død bedstefar

Ifølge Anders Fogh Jensen, filosof og forfatter, er det helt naturligt, at vi mennesker ønsker den viden:

- Jeg mener, det er såre menneskeligt at ville kende sin skæbne, og mennesket har altid gerne villet det. Faktisk overrasker det mig, at det er så få, siger han til metroxpress og forklarer, at vores higen efter kendskab til vores endeligt stammer tilbage fra antikken, hvor grækerne gik til oraklet i Delfi for at få viden om deres skæbne.

- I dag skubber vi hele tiden grænserne for det, vi kan vide. Tænk bare på hvor meget vi ved om børn, før de bliver født, understreger filosoffen.
Hvor Anders Fogh Jensen undrer sig over, at der ikke er flere end ni procent, der med sikkerhed gerne vil kende deres dødstidspunkt, er teolog ved Københavns Universitet Stefan Lamhauge Hansen overrasket over, at antallet er så højt.

Derfor planlægger Justin Bieber sin egen begravelse
Derfor planlægger Justin Bieber sin egen begravelse

Han har svært ved at se, hvordan specifik viden om ens dødstidspunkt skulle komme én til gode:

- Jeg ved ikke, om man har den samme livskvalitet ved at vide, hvornår det hele slutter. Jeg forestiller mig, at det genererer en vis frygt og afmagt, som kan gøre én handligslammet og fuldstændig ligeglad, imens man venter på afslutningen, siger han og funderer over, hvad man helt konkret ville få ud af at vide, at man om ti år ville blive diagnosticeret med brystcancer.

- Det generer i min optik ikke meget håb. Og håbet er altså vigtigt. Både at have, men også at bevare, siger Stefan Lamhauge Hansen.

I en tilsvarende YouGov-undersøgelse foretaget for metroxpress svarer 35 procent af danskerne, at de er bange for at dø. 56 Procent svarer nej, imens 9 procent ikke ved det.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet advarer: Luk ikke op for...
bt.dk
Efter omdiskuteret mål: Nu kan det få...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx