Af - 25/08-15 22:41

Ministerium advarer mod ny dansk EU-praksisMinisterium advarer mod ny dansk EU-praksis

Ministerium løfter en pegefinger overfor den måde, som regeringen har tænkt sig at omdanne EU-lov til dansk lovgivning.

storybild

Arkivtoto (Billede: Polfoto/AP/Markus Schreiber)

Regeringens arbejde med at stoppe ’overimplementering’ af EU-regler i dansk lov har fået Udenrigsministeriet til at advare om, at den kendte danske måde at tage EU-beslutninger på, kan komme i fare.

Det skriver Politiken onsdag.

Regeringen har nedsat et magtfuldt ’implementeringsudvalg’ og vil også oprette et ’implementeringsråd’ med repræsentanter fra erhvervslivet, som skal arbejde for, at Danmark i flere tilfælde kun lige lever op til EU-regler for eksempelvis miljø- og forbrugerbeskyttelse, så der ikke lægges ekstra byrder på dansk erhvervsliv.

Skat anmelder svindel for milliarder til Bagmandspoliti
Skat anmelder svindel for milliarder til Bagmandspoliti

Ifølge et internt notat dateret 12. august fra Erhvervs- og Vækstministeriet til en række andre ministerier advarer Udenrigsministeriet om, at udvalgets foreslåede virkemåde vil bryde med den håndtering af EU-sager, som i dag er med til at sikre en »enstrenget stærk dansk interessevaretagelse i EU«.

- Udenrigsministeriet er af den opfattelse, at den af Erhvervs- og Vækstministeriet skitserede virkemåde for implementeringsudvalget ikke er foreneligt med den hjemlige EU-beslutningsprocedure, som den eksisterer i dag, står der i notatet, som Politiken er i besiddelse af.

Professor ved Københavns Universitet Marlene Wind har forsket i implementeringen af EU-retsakter.

Danmarks ry i EU sættes på spil

Hun tolker advarslen sådan, at Udenrigsministeriet frygter, at den nye procedure kan forsinke implementeringen.

- Så kan man risikere, at det ikke bliver håndteret inden for den tid, som EU fastsætter, og Danmark kan så få åbningsskrivelser og advarsler fra kommissionen og i sidste instans en sag ved EU-domstolen. Det kan skade vores ry, siger Marlene Wind og tilføjer, at i 8 ud af 10 tilfælde er det embedsmænd, der fortolker og gennemfører EU-lovgivning i Danmark via bekendtgørelser.

Tyskland stopper returnering af syriske flygtninge
Tyskland stopper returnering af syriske flygtninge

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen fortæller, at arbejdet med det nye EU-udvalg fortsat er i gang. Han ønsker ikke at kommentere direkte på Udenrigsministeriets løftede pegefinger.

- Det tænker jeg ikke noget om, for vi har ikke haft lejlighed til at diskutere det endnu. Det kommer vi tilbage til, siger han.

Selv om EU-implementeringsudvalget endnu ikke har begyndt sit arbejde, er det allerede blevet indskærpet i flere ministerier, at der er kommet nye boller på suppen, når EU-lovgivning skal omsættes til dansk lov. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har udsendt et brev til sine fem styrelser og indskærpet, at de skal have fuld fokus på eventuel overimplementering af miljø- og fødevarelovgivningen.

Regeringens skitserede nye praksis møder kritik fra Martin Lidegaard (R):

- Jeg vil gerne advare mod, at man laver en kæmpe konstruktion, som man bruger en masse ressourcer på, men som også gør, at det bliver sværere for Danmark betimeligt og med den rigtige timing at øve sin indflydelse på direktiverne. Hvis man gør beslutningsprocessen meget tung, er det svært at vende tilbage til Udenrigsministeriets system i Bruxelles med de bulletiner, der er nødvendige.

Merkel og Hollande holder hastemøde om migrantkrise
Merkel og Hollande holder hastemøde om migrantkrise


Regeringen mener derimod, at det nye udvalg vil gavne Danmarks mulighed for at påvirke EU-lovgivningen.

Troels Lund Poulsen siger:

- Det, vi kommer til at lave, bliver et nybrud i forhold til at sikre, at vi laver en både fair og fornuftig implementering af de EU-direktiver, som bliver besluttet i Bruxelles. Det kommer til at gavne det danske samfund, så vi både har en aktiv og proeuropæisk tilgang til EU-samarbejdet, men så vi også sikrer, at vi ikke kommer til at lave en bevidst eller ubevidst overimplementering af de forpligtelser, vi har.

Også forbruger- og miljøfolk er skeptiske og advarer regeringen mod at holde dem ude af det planlagte regeringsråd.

LÆS OGSÅ: Tusindvis af migranter er på vej mod EU fra Makedonien

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx