Af - 23/09-15 21:26

GUIDE: 9 simple råd: Sådan sover du bedre om nattenGUIDE: 9 simple råd: Sådan sover du bedre om natten

Ny dansk undersøgelse viser, at fire ud af ti ikke får nok søvn til at føle sig udhvilet. Her er ni råd til, hvordan du sikrer sig en god søvn.

Bildstrecke im Grossformat »
Få så lidt lys som overhovedet muligt tæt på sengetid. Lys – som for eksempel kan komme fra en iPad - reducerer melatoninudskillelsen. Melatonin er et søvndyssende hormon. - Kroppen skal have mørke for at udvikle melatonin, som er ens eget sovemedicin. Det udskilles først, når rummet er mørkt, siger Jesper Højager Fabech Bille, der er afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. Vent på, at Ole Lukøje viser sig, mens du hører naturlyde, som fuglefløjt, skovlyde eller bølgeskvulp. Det behager hjernen. Kilde: Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt – hele natten' Vores døgnrytme bliver fra naturens side af styret af lys og mørke. Vi er ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen bygget til at leve ved ækvator med 12 timers lys og 12 timers mørke. Derfor behager det hjernen, hvis du går i seng til rødt lys - det simulerer en solnedgang. - Rødt lys, når du skal sove, vil få hjernens aktivitetsniveau til at falde ned, siger Mikael Rasmussen. - Det ideelle lys at sove i er fuldstændig mørke. Derfor er det hamrende vigtigt, at du har et mørklægningsgardin. Det søvndyssende hormon melatonin bliver kun udskilt, i al den tid, det er mørkt, så hvis du har lyse gardiner, stopper udskillelsen, når solen står op, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt - hele natten'.. - Det er uhensigtsmæssigt at bruge snooze-knappen, for det nedsætter din søvnkvalitet, fordi det fragmenterer søvnen. Du kommer op og bliver vågen og falder i søvn igen, siger Mikael Rasmussen. Han råder i stedet folk til at have en længere total sovetid. Det er ikke en rar oplevelse at vågne brat, og derfor er det helt klart en bedre oplevelse at blive vækket mere blidt, fortæller søvnekspert Mikael Rasmussen. Han forslår, at du kan blive vækket at naturlyde – for eksempel lyde fra skoven - eller klassisk musik. Du får også en optimal vækning, hvis du bliver vækket af lys, der bliver mere og mere stærkt. - At blive vækket af solopgang er en human stille og rolig måde at vågne på. Hjernen vil opfange lyset og vække dig. Derfor er det godt, hvis du har en anordning med en lampe, der simulerer en solopgang, hvor lyset begynder at lyse stille og roligt 20 minutter, før du skal op, siger Mikael Rasmussen. Vask sengetøjet, så sover du bedre, fortæller Jesper Højager Fabech Bille, afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. En god nats søvn er også betinget af et godt indeklima, og derfor er det en god ide at huske at lufte ud i dit soveværelse. Kilde: Jesper Højager Fabech Bille

Er du en af de mange danskere, der ikke føler sig udhvilet nok, når du vågner? Her er ni simple råd til, hvordan du får en god søvn.

Er du udhvilet, når du vågner om morgenen?

'Nej' svarer 40 procent af danskerne i en ny undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Fire ud af ti svarer nemlig, at de ikke tit nok eller næsten aldrig får nok søvn til at føle sig udhvilet.

Hvis du er en mand med en lang videregående uddannelse, har du den bedste chance for at få søvn nok. Undersøgelsen har nemlig også afdækket, hvilke grupper der sover dårligst.

- Vi har undersøgt, at dem der sover dårligt, ofte er kvinder og folk med en kort uddannelse. Dertil er det førtidspensionister eller andre udenfor arbejdsmarkedet, siger Anne Illemann Christensen, der er forsker på Statens Institut for Folkesundhed.

LISTE: De 10 mest drømte drømme og deres betydninger
LISTE: De 10 mest drømte drømme og deres betydninger

Men udover hvilket køn og uddannelsesniveau, du skal have for at være i blandt den gruppe, der har mindst problemer med søvn, hvilket job giver dig så den bedste søvn?

Det har metroxpress jagtet svaret på:

Stressende arbejde kan gå ud over søvnen, så det er godt, hvis du kan undgå de jobs, hvor du har et stort ansvar og en lille indflydelse.
Det siger Torben Jager Petersen, der er ejer og søvnspecialist på den søvnmedicinske klinik 'ScanSleep'.

Ekspert: Derfor drømmer du
Ekspert: Derfor drømmer du

Han peger på, at politimænd og sygeplejersker kan være nogle af dem, der sover dårligst på grund af deres arbejde.

- De har mange jern i ilden, og ofte har de skifteholdsarbejde. Det kan meget nemt stresse, siger han.

Hvis du vil besidde et job, som sikrer dig dyb søvn, skal du i stedet have et simpelt job, fortæller Torben Jager Petersen

Tre døgn uden søvn fjerner depression
Tre døgn uden søvn fjerner depression

LÆS OGSÅ: Vildt hit: Denne bog får børn til at falde i søvn på få minutter

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx