Af - 22/08-14 15:26

Nyt forslag: Folk med arbejde kan dele job og løn med arbejdsløseNyt forslag: Folk med arbejde kan dele job og løn med arbejdsløse

Når nogle er for stressede og andre arbejdsløse giver det mening at deles om arbejdet, mener Enhedslisten, der tager forslaget med til finanslovsforhandlingerne.

storybild

Ledigheden skal blandt andet bekæmpes gennem arbejdsdeling, mener Enhedslisten (Billede: Polfoto)

Det hænger ikke sammen, at så mennesker går arbejdsløse rundt, mens andre kæmper med stress og travlhed på grund af deres job, mener Enhedslisten.

Derfor vil partiet gøre det nemmere at deles om arbejdet.

- Det er da paradoksalt, at vi har mennesker, der knokler så hårdt, at de ikke kan holde til det, mens andre bare drømmer om at få lov til at være med, siger partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt Nielsen.


Flytter årsmødet: Johanne står til ny runde på Borgen
Flytter årsmødet: Johanne står til ny runde på Borgen

Forslagene er en del af Enhedslistens finanslovsudspil. Partiet ønsker blandt andet at genindføre en række orlovsordninger fra 1990'erne, der gjorde det muligt for for folk i arbejde at tage uddannelses- eller forældreorlov på dagpengetaksten, mens jobbet bliver passet af en ledig.

- Det er jo stort set omkostningsfrit. Det går jo lige op, at nogen går på orlov på dagpengeniveau, mens nogle andre kommer ind og får løn i stedet, siger hun.

Enhedslisten vil have mindsteløn til nyttejob
Enhedslisten vil have mindsteløn til nyttejob

Men vikariater har det jo med at udløbe på et tidspunkt. Det er vel også nødvendigt at sikre, at der bliver skabt job, som folk kan få efterfølgende?

- Det er der ingen tvivl om. Det er ikke sådan, at skaber vi bare bedre mulighed for at dele arbejdet, så er der ikke brug for at skabe andre arbejdspladser. Men det her forslag giver nogle mennesker mulighed for at få en fod inden for på arbejdsmarkedet, hvor de kan få noget erfaring, siger Johanne Schmidt Nielsen.

Thorning vil ikke røre dagpenge på finansloven
Thorning vil ikke røre dagpenge på finansloven

Udover nemmere adgang til orlov foreslår Enhedslisten også at nedsætte arbejdstiden og genindføre den såkaldte skraldemandsmodel, hvor en gruppe medarbejdere går ned i tid og løn for at kunne dele arbejdet med en eller flere arbejdsløse kolleger. Modellen er opkaldt efter en gruppe århusianske skraldemænd, der i 1994 forsøgte sig med modellen for at undgå fyringer.

- Selvfølgelig skal vi skabe nye arbejdspladser. Men i en situation som den nuværende, hvor der er mange flere arbejdsløse, end der er arbejdspladser, giver det god mening, at vi bliver bedre til at dele de arbejdspladser, der er, siger Johanne Schmidt Nielsen.

Pædagogstuderende vil hellere have SU end løn
Pædagogstuderende vil hellere have SU end løn

Tror i på, at den danske befolkning er så solidariske, at de vil dele deres arbejde?

- Når jeg er rundt at tale med folk, så hører jeg faktisk, at folk gerne vil blive bedre til at dele det arbejde, der er. Jeg synes, det er sund fornuft, når vi har så mange mennesker, der bliver syge af at arbejde for meget.

Ældre og studerende skal bo under samme tag
Ældre og studerende skal bo under samme tag

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Beboer fundet død efter brand på...
bt.dk
Ballade internt i regeringen: Var det...
bt.dk
Sanne Salomonsen: Derfor bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx