Af - 01/10-14 23:06

Fødevarestyrelsen: Hemmeligholdt kødskandale kan få uheldig effektFødevarestyrelsen: Hemmeligholdt kødskandale kan få uheldig effekt

I første omgang nægtede Fødevarestyrelsen at offentliggøre navne på butikker, der har solgt kød med salmonella. Nu erkender styrelsen, at hemmeligholdelsen kan inspirere andre til fusk.

storybild

Hakket oksekød med multiresistent salmonella blev ikke trukket tilbage, selvom bakterien blev opdaget. (Billede: polfoto)

Metroxpress kunne for nylig afsløre, at Fødevarestyrelsen har hemmeligholdt en omfattende kødskandale for at beskytte de involverede virksomheder.

Salmonella-inficeret oksekød fra producenten Skare kan have gjort op mod 130 danskere syge, men Fødevarestyrelsen ville hverken offentliggøre navne på forhandlere eller kræve tilbagetrækning på trods af, at kødet stadig kan ligge i folks frysere.

Salmonella-skandale: Lidl tilbagetrækker kød
Salmonella-skandale: Lidl tilbagetrækker kød

Der var “tale om fortrolige
oplysninger, hvis afsløring vil medføre væsentlig økonomisk skade for virksomheden”, forklarede Fødevarestyrelsen.

Endnu en gigant giver Skare kniven
Endnu en gigant giver Skare kniven

Men efter Metroxpress er gået ind i sagen, er Fødevarestyrelsen vendt på en tallerken og erkender nu, at hemmeligholdelsen kan have en negativ konsekvens: Andre virksomheder kan blive inspireret til at skjule oplysninger om sundhedsskadelige fødevarer, hvis de finder ud af, at navne ikke offentliggøres.

- Sagen rejser det principielle spørgsmål til offentliggørelse af oplysninger om aftagere, om en virksomhed er stillet bedre ved ikke at trække en fødevare tilbage, og dermed undgå offentliggørelse af virksomhedens aftagere, lyder det nu fra Fødevarestyrelsen.

Skare: Vi har ikke solgt oksekød med salmonella til Netto
Skare: Vi har ikke solgt oksekød med salmonella til Netto

Derfor har myndigheden nu valgt at oplyse navnene på de virksomheder, der har modtaget salmonella-inficeret oksekød fra Skare Meat Packers K/S: Aldi, Lidl, SuperGros og Dansk Supermarked.

Dan Jørgensen irettesætter fødevarekontrollen
Dan Jørgensen irettesætter fødevarekontrollen

Fødevare-ekspert Orla Zinck kalder sagen for “ren galimatias”:

- Styrelsens opgave er at beskytte forbrugeren. Der står ikke noget i loven om, at de skal beskytte industrien, siger Orla Zinck.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ståle om sit hold: Ingen har dumpet
bt.dk
Har fem børn og 18 år yngre kæreste:...
bt.dk
Vulkanudbrud på ferieø: Flod af lava...
bt.dk
Vigtig bro lukker i knap et halvt år:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx